NTB

18-årige Antonio Nusa herjet i landslagsdebuten da Norge tanket selvtillit foran den viktige Georgia-kampen ved å utklasse Jordan og vinne 6-0.

Etter kampen ventet ros fra blant andre landslagssjef Ståle Solbakken.

– Han slipper seg løs og spiller fotball akkurat som vi gjorde på løkka i gamle dager. Han tar ned ballen og utfordrer. Så blir det nok for mye av det gode i perioder, men det er en læringskurve der. For all del, han skapte mye, sa Solbakken til TV 2 om debutanten.

Jørgen Strand Larsen vikarierte for Erling Braut Haaland på spissplass og markerte seg med mål og to målgivende pasninger i den første omgangen. Han var også involvert da Bård Finne gjorde 5-0, men det var Nusa som stjal showet på Ullevaal.

Brugge-spilleren henrykket publikum med sine driblinger, scoret det første målet på vakkert vis og var involvert i to scoringer til da Norge avgjorde kampen før pause. Jordans kaptein og høyreback Ehsan Haddad priste seg nok lykkelig da Nusa byttet side og plaget venstrebacken i den andre omgangen til han ble byttet ut mot slutten.

– Hva skal jeg si? Det er utrolig morsomt. Jeg hadde ikke forventet dette. Vi vinner 6-0, jeg scorer … det er ting du bare kan drømme om, sa Nusa.

– Jeg var spent, så klart. Jeg kjente det i magen før kampen, men jeg prøvde å være rolig. Jeg er en gutt som liker å være i øyeblikket og kose meg med det. Det ble en utrolig følelse da jeg scoret. Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det, sa han.

Seks måldebutanter

Nusa var en av seks norske spillere som scoret sitt første landslagsmål. Kristoffer Ajer, Jørgen Strand Larsen, Fredrik Bjørkan, Bård Finne og Hugo Vetlesen var de andre.

– Han er utrolig god en mot en, har bra steg og bra rykk. Han er veldig uredd, rett på og skapende. Det så vi fra start i dag. Han gjorde en veldig god kamp, og jeg er glad på hans vegne, sa lagkaptein Ødegaard om Nusa.

For første gang måtte Haaland sette seg på benken fra start i en landskamp på Ullevaal. På en dag da Ståle Solbakken sendte flere av sine beste menn på banen fra start for å få kamptrening, fikk superspissen hvile etter et tøft kampprogram i sesongstarten.

Det bidro til at bare tre av de 43 norske målene scoret under Solbakken var representert i torsdagens startellever: Ødegaard, Leo Østigård og Ola Solbakken hadde scoret én gang hver på de 26 første kampene til landslagssjefen. Med Haaland (18 mål) på benken og Alexander Sørloth (7), Kristian Thorstvedt (4), Mohamed Elyounoussi (3) og Joshua King (3) ute av troppen manglet mennene bak 35 av de 43 målene. Det hjalp ikke Jordan.

Nusa trengte bare ti minutter og noen sekunder på å score sitt første mål som A-landslagsspiller. Det gjorde han etter at han sammen med Strand Larsen lekte seg gjennom motstanderforsvaret med veggspill. Fem pasninger gikk mellom de to før Brugge-spilleren plasserte ballen i lengste hjørne.

Målfest

Både Nusa, Ola Solbakken og Ødegaard hadde store sjanser til å øke ledelsen før Ajer gjorde det. Ødegaard holdt på å score et etterlengtet landslagsmål da Marcus Holmgren Pedersen serverte ham med et raid og en pasning skrått ut, men etter en vakker piruett ble skuddet blokkert til corner. Det utsatte bare jubelen noen sekunder, for på Fredrik Aursnes’ serve seilte Ajer inn ved nærmeste stolpe og stusset ballen inn før den nådde keepers utstrakte hender.

Etter en halvtime fikk også Jørgen Strand Larsen sin første landslagsscoring. Nusa slo en frekk bakromspasning som Celta-spissen forfulgte like helhjertet som alt annet han gjorde på Ullevaal. Han rundet keeper og vippet ballen i mål fra svært spiss vinkel via taklingsfoten til Abdallah Nasib.

– Det er en kveld jeg kommer til å huske. At jeg hadde familie på tribunen gjorde det ekstra spesielt. Det var veldig hyggelig å score foran dem, sa Larsen til NTB.

Nusa og Larsen sto for forarbeidet da også Fredrik Bjørkan fikk feire sin første landslagsscoring. Bjørkan tok innkast til Nusa, som utfordret og slo inn i feltet. Der spilte Larsen kort ut til venstrebacken, som hadde satt fart inn i feltet og kunne skyte i lengste hjørne.

– Å score for landslaget var en drøm som gikk i oppfyllelse, og det ga mersmak, sa Bjørkan.

Solbakken var overrasket over at Norge var såpass mye bedre enn gjestene.

– Det er et lag vi har studert, og vi visste at hvis vi satte press på dem, så ville de miste ballen. Men jeg var litt overrasket over at det var så stor forskjell.

Kjemperedninger

Hadde ikke Yazeed Abulaila i Jordan-målet vært sitt lags soleklare ener, ville det blitt enda flere mål. Keeperen hadde flere flotte redninger, blant annet på skudd fra Ola Solbakken, Ødegaard og Nusa. Rett før pause satte sistnevnte opp Ødegaard to ganger med sekunders mellomrom, men kapteinen sliter fortsatt med uttellingen i landslagsdrakt.

– Skuddet med høyre var nok det nærmeste, men jeg var litt i ubalanse og fikk den ikke helt ut i hjørnet, sa han.

Noen stygge balltap, som laget ikke har råd til i tirsdagens kamp mot Georgia, var små riper i lakken for det norske laget i en ellers god kamp.

Egil Selvik kom inn for Ørjan Nyland ved pause til sin landslagsdebut, og halvtimen før slutt sendte Ståle Solbakken sin sønn Markus på banen som kveldens tredje debutant. Osame Sahraoui ble den fjerde da han fikk et drøyt kvarter, og han markerte seg umiddelbart i sin kantrolle.

Abulaila fortsatte å imponere og berget laget sitt fra et styggere tap. Blant annet leverte han en fantastisk refleksredning da Østigård stanget en Aursnes-corner mot hjørnet, men han var sjanseløs da innbytter Finne plukket opp ballen etter at Larsen gikk i duell i feltet. Avslutningen føk inn under tverrliggeren.

Sahraoui sto for en fin assist da Brugge-proffen Vetlesen løp inn 6-0 på overtid.

– En kjempekul opplevelse og bra resultat. Nå gleder vi oss til det teller tirsdag, sa Finne til NTB.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.