Det var Haaland-feber både på Ullevaal og i skotske medier før den viktige landskampen mellom Norge og Skottland. Så da var spørsmålet enkelt: Ville Haaland og Norge endelig levere en verdig prestasjon under Solbakkens regime?

Det lovet jo bra på forhånd, da Moi var plassert på benken. Velfortjent etter flere dårlige prestasjoner den siste tiden. Dessuten fikk vi endelig se Erling Braut Haaland fra start for det norske landslaget, det er ni måneder siden sist.

Men med min lange erfaring i totale skuffelser var mine forventninger labre. Haaland er ikke en person som vinner kamper alene, han må ha støtte fra en dyktig midtbane og et solid forsvar. Så spørsmålet var om Martin Ødegaard var i form. Han har hatt en fantastisk sesong, men det er en stund siden han har prestert på aller høyeste nivå.

På forhånd var jeg positiv til angrepsrekka, med Sørloth og Ola Solbakken til støtte for Haaland. Sørloth har fysikken, selv om han er en overvurdert hodespiller som mangler presisjon. Solbakken har «det lille ekstra» når han lykkes, dette er en spiller jeg har sansen for.

Uansett var det helt klart: Dette var en kamp Norge måtte vinne hvis EM-håpet skulle leve videre. Strålende sommervær og et fullsatt Ullevaal burde være motiverende nok for de norske spillerne.

Norge hadde ballen mye i starten, men leverte elendige pasninger og tekniske feil på småguttnivå. Forsøkene på pasninger i bakrom var stort sett elendige. Skottland startet veldig defensivt, som forventet.

Så viser Solbakken seg frem. Han runder backen elegant på venstre side og legger et perfekt innlegg til Sørloth. Men Sørloths mangel på evner når det gjelder hodespillet viste seg nok en gang. Dét skal være mål! Det er bare å plassere ballen i det hjørnet ballen kommer fra, verdens enkleste fotballregel som jeg lærte som 6-åring.

Norge tar grep om kampen fra ca. et kvarter, men det hjelper lite med seks-syv fine pasninger hvis det hele avsluttes med tekniske feil.

Solbakken virker frisk, og klarer nesten å skape en ny sjanse med en flott stikker. Beste norske spiller så langt.

Så våkner Skottland litt, takket være norske feilpasninger. To cornere på rad gir skottene noen små muligheter, men Haaland er nede og rydder opp.

Etter 28 minutter klarer Meling å få til et godt innlegg mot bakre stolpe, men Sørloth er en alt for dårlig hodespiller, og klarer ikke returnere ballen foran mål. Helt patetisk dårlig, jeg begynner å bli irritert over de svake prestasjonene. Også Aursnes mislykkes i pasningsspillet. Haaland blir dermed relativt usynlig.

34 minutter: Skottland får en stor mulighet etter et flott innlegg fra United-spilleren McTominay, men skuddet til McGinn blir blokkert. Norges ubrukelige woke-trener Ståle Solbakken virker frustrert på sidelinjen. Assistenttrener Kent Bergersen sitter av en eller annen grunn på benken og gliser.

Skottland burde kanskje hatt rødt kort etter omtrent 40 minutter, da Ødegaard endelig lykkes med en gjennombruddspasning til Haaland, som rives brutalt ned. Han hadde trolig vært alene med keeper her, siden ingen klarer å følge Haaland i fart. Da er det ifølge reglene rødt kort.

Men pasningskvaliteten er generelt på et ekstremt lavt nivå. Patrick Berg er usynlig bortsett fra når han leverer feilpasninger. Det samme gjelder som nevnt Aursnes. Uten en fungerende midtbane er det vanskelig å vinne fotballkamper.

Første omgang avsluttes med norsk frustrasjon. Min optimisme er på dette tidspunktet svært begrenset, for å si det mildt.

Etter 50 minutter klarer hele fem norske spillere å havne i offside på et innlegg fra frispark, uten at det betyr noe særlig. Østigård leverer også elendig hodespill på en gigantisk sjanse (hvis han ikke hadde snubla inn i offside).

Så viser Sørloth at han er bedre med beina enn hodet. Han gjør en god prestasjon på høyresiden og leverer et flott innlegg. Haaland blir felt og det er straffe til Norge, omtrent en halvtime før kampslutt.

Haaland gjør ingen feil på straffen, og sender Ullevaal i ekstase. Håpet lever!

Patrick Berg hevet seg kraftig etter pausen, og etter 69 minutter bidrar han til at Sørloth får til et flott skudd. Det ender med en corner som gir Norge en god sjanse, men innbytter Sander Berge viser seg enda mer ubrukelig på hodespill enn Sørloth.

Sørloth imponerer faktisk også i andre omgang, bare la han få ballen i beina, som er mye smartere enn hodet hans.

Sørloth er slik jeg ser det Norges beste spiller i andre omgang, det er en glede å skryte av ham for en gangs skyld. Solbakken forsvant totalt etter en god start, og ble byttet ut tidlig i andre omgang. Sørloth gikk av banen etter 78 minutter, og kan si seg fornøyd med innsatsen totalt sett.

Ødegaard var dog en skuffelse, ut fra det nivået man forventer fra den kanten. Men slik har det egentlig vært i en periode.

Geniet Ståle Solbakken bytter ut de gode spillerne, som Sørloth og Haaland. Så kommer katastrofen. Noen få minutter før full tid roter Østigård det til, og Skottland utligner, og i denne situasjonen kan Norge bare glemme EM.

Hverken Solbakken eller Ødegaard vil gi Østigård skylden, greit nok. Hele laget må bære ansvaret, og da særlig Ståle Solbakken. Men setningen Ødegaard bruker er priceless.

– Vi vinner og taper sammen. Jeg gidder ikke å høre mer snakk om Leo, sa Ødegaard.

Men vi vinner jo ikke sammen! Det eneste vi gjør, noe som egentlig gjelder hele nasjonen og ikke bare fotballandslaget, er at vi har blitt eksperter på å tape sammen. Vi hyller det falske fellesskapet og nederlaget, våre ledere beundrer fiaskoen, og fortsetter i det samme sporet. Kun de som holder seg unna dette falske fellesskapets klamme hånd, som f.eks. Jacob Ingebrigtsen, lykkes.

Så blir det 2-1 til Skottland ett minutt senere.

– Det er jo så pinlig dette her, det er jo auf wiedersehen til Tyskland! sier TV2s kommentator.

Det norske laget kollapser på grunn av en totalt ubrukelig Solbakken. Trodde han ett måls ledelse var nok, med minst et kvarter igjen å spille? Hvorfor bytter han ut de spillerne som var best i andre omgang: Haaland, Berg og Sørloth?

Er Ståle Solbakken blind på begge øynene? Er han kjøpt og betalt, eller er han bare en ren idiot?

Nok en gang er det ren smerte å se det norske landslaget underprestere. Min kritikk rettes mot Solbakken, som umiddelbart bør miste jobben. Men han er jo så woke, så fotballpresidenten er sikkert en stor tilhenger av pipestemmen til Solbakken.

Selv fotballen skal de ødelegge. Det blir en trist lørdagskveld.

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.