Norge tapte som forventet mot Spania i den første kampen i EM-kvalifiseringen. Til tross for lengre perioder med gode prestasjoner er det også mye som tyder på at Norge nok en gang blir tilskuere til EM.

Sørloth og Elyounoussi klarer ikke å få kontroll på ballen. Forsvarsspillet var bra helt til feilpasningene ødela. Kontringene ble dermed ubrukelige i starten av kampen.

Så kom det første målet, etter at Spania hadde hatt 135 pasninger og Norge bare 10. Selv Olmo klarer å score mot et svakt norsk lag. Olmo er en god spiller, men er mest kjent for sin manglende evne til å score i VM- og EM-kamper.

Sørloth leverte flere gode prestasjon rett etterpå. Han finner Martin Ødegaard i god posisjon. Men skuddet blir blokkert. Norge burde nok fått straffespark i den situasjonen.

Etter 28 minutter får Ødegaard ballen, han har jo som regel kontroll. Han spiller til Sørloth, som nok en gang gjør det godt. Innlegget er perfekt, Aursnes avslutter med en god volley, men den spanske keeperen redder.

For øvrig var Aursnes kanskje Norges beste spiller.

Men fortsatt ser ikke spillere som Sørloth og Elyounoussi ut til å være i stand til å få kontroll på ballen hvis det finnes motstandere i nærheten.

Norge bedret seg, og var fullt på høyde med Spania i store deler av kampen. Men sjansene ble ikke omsatt i scoringer. Da blir det null poeng, som forventet.

Flere sjanser i andre omgang ble misbrukt.

– I 80 minutter henger vi veldig bra med. De første 10–15 så kjører de litt over oss, men etter det så henter vi oss veldig inn i kampen, sa kaptein Martin Ødegaard til TV 2.

Etter en god norsk periode avgjør Spania med sitt andre mål etter 83 minutter, og 3–0 kommer rett etterpå.

Dette ser ikke lyst ut. Landslagssjef Ståle Solbakken mener at tapet var noe ufortjent.

– Følelsen er at det lå ett poeng og ventet på oss. Vi spiller veldig, veldig bra fotball i 80 minutter. Da det hadde gått 80 minutter, synes jeg vi hadde fortjent 1–1. Og så blir kampen litt ødelagt av de to siste, som kommer av noen stygge feil, og det kan skje. Når 2–0 kommer, er det ikke mer å hente. Jeg kan ikke si noe annet enn at gutta gjør akkurat det vi har gjort på trening.

Norge møter Georgia borte tirsdag. Taper vi den kampen, kan vi nesten avskrive EM, som det ifølge Ståle Solbakken var 99 prosent sannsynlig at vi skulle klare å kvalifisere oss til. Uten Haaland blir det nok vanskelig.