Foto: Lise Åserud / NTB 

Nordea har hevet renteprognosen sin med ytterligere 0,5 prosentpoeng. Banken venter en rentetopp på 3,75 prosent i høst eller på sensommeren, melder E24.

De store bankenes renteprognoser er et signal om kommende endringer i den generelle renten. For norske husholdninger med boliglån og andre lån ser dette nå ikke spesielt lovende ut.

Det er harde tider i vente, med ytterligere økt rente, slik storbanken Nordea ser det.

NTB melder om saken.

– Vi tror ikke Norges Bank har luksusen av å fokusere på noe annet enn inflasjon fremover, skriver Nordea.

Per i dag ligger den norske styringsrenten 2,75 prosent. For bare to uker siden uttalte storbanken at den mener styringsrenten må heves som følge av høye inflasjonstall. Nordea mente at renten først burde nå toppen når den når 3,25 prosent, men torsdag justeres dette til 3,75 prosent.

Altså spås det en rente på nærmere 4 prosent. Det er et nivå norske låntagere ikke har opplevd på svært lang tid. Hundretusener sitter i dag med lån som er tatt opp på helt andre vilkår, og siden har renten steget betydelig.

Denne økningen ses altså i sammenheng med myndighetenes kamp mot inflasjonen, da økt rente er et tradisjonelt virkemiddel for å dempe prisveksten.

I januar endte inflasjonen i Norge på 7 prosent, som er mye høyere enn de 5,9 prosent Norges Bank hadde beregnet.

En stor del av denne prisveksten har imidlertid sammenheng med høye strømpriser, og til dels med høye drivstoffpriser.

Disse nevnte prisene har steget dramatisk, og berører både næringsliv og husholdninger på en måte som gjør at de igjen blir drivere for en generell prisøkning på det meste av andre varer og tjenester.

Norges Banks mål er en prisvekst på 2 prosent, hvilket de fleste eksperter i dag anser som ytterst vanskelig å nå med det første.

Mange mener at en delvis energiprisdrevet inflasjon bare i liten grad kan styres gjennom sentralbankens rentejusteringer, den må først og fremst styres gjennom politiske grep.

Det må gjøres noe med de politisk vedtatte mekanismer som fører til at nettopp strøm- og drivstoffpriser fyker i været.

Så langt har imidlertid ikke norske politikere vært villige til å gripe inn med særlig avgjørende kraft, da dette igjen berører politisk betente spørsmål som såkalt grønt skifte og klimapolitikk.

Noen hevder at politikerne ofrer hensynet til økonomien for norske innbyggere og bedrifter for at man skal oppfylle omstridte politiske visjoner knyttet til klima og bærekraft.

Neste rentemøte for Norges Bank er 23. mars. Da ventes det at styringsrenten i første omgang blir hevet fra 2,75 til 3 prosent. Og så vil de økninger Nordea antyder, komme suksessivt utover året.

Økte rentekostnader og generell inflasjon vil bli et sentralt tema under vårens lønnsoppgjør, og mange tror det vil bli bortimot umulig for partene i arbeidslivet å enes om løsninger som fullt ut tar høyde for de økte levekostnadene. Se sak under.

En reell nedgang i alminnelig kjøpekraft og levestandard vil uunngåelig bli resultatet, noe som igjen vil bli et tema de ansvarlige vil måte svare for i forbindelse med høstens valg.

Les også: 

Strømmen ødelegger lønns­oppgjøret: Felles­forbundet frykter lavere reallønn

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.