Hei, dere, er det noen klimaendringer her? Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Hvor er egentlig klimaendringene? Har noen sett dem? I Sverige ber nå det statlige tv-selskapet SVT seerne si ifra om de oppdager noe som kan minne om de meget omtalte klimaendringene.

I likhet med NRK i Norge er også svenskenes SVT svært opptatt av klimaet, og spesielt de påståtte menneskeskapte klimaendringene. Mange vil mene at det er dette de i bunn og grunn lever og ånder for nå.

Men så viser det seg at disse store og altomfattende klimaendringene ikke er så enkle å peke på. For hvor er de, egentlig?

Årstidene går sin gang, været svinger slik det har gjort i generasjoner. Det meste er rett og slett slik det pleier å være, nemlig med svingninger hit og dit. Varmt, kaldt, vårt, tørt, vind, mindre vind.

Utfordringen for aktivistene (titulert som journalister) i SVT (og NRK) er dermed å sette nokså normalt vær og klima inn i en kontekst som har noe med «krise» å gjøre.

Til dette ber man nå om seernes hjelp. Kanskje de kan finne noen klimaendringer der de bor og ferdes?

Samnytt skiver om saken:

Sveriges Television ber i en kampanj sina tittare om hjälp med att hitta klimatförändringar. Den som tror sig ha sett en sådan uppmanas tipsa statstelevisionen via ett särskilt formulär.

Är det ”superslaskigt”, kallt, varmt, snöar det mycket eller är isen extra hal denna vinter? Då kan det vara en klimatförändring du drabbats av.

”Nu vill vi på SVT gärna komma i kontakt med dig som har noterat något i din omgivning som du tror kan bero på klimatförändringar”, skriver tv-bolaget.

Andra exempel på klimatförändringar som nämns är om huset blivit översvämmat eller den skog man äger ätis upp av granbarkborrar.

Samnytt har så kontaktet SVT for å høre hvordan denne kampanjen har slått an. Har det kommet mange innspill om klimaendringer fra rundt om i Sverige?

Samnytt ringer under måndagen upp SVT:s onlinechef Karin Ekman för att fråga henne hur responsen varit kring formuläret, och hur man tänkt sig att allmänheten ska kunna bedöma vad som är en klimatförändring. Hon vill inte svara via telefon.

– Jag vill urgärna svara på frågor. Har du möjlighet att mejla dem till mig, för jag är på väg in på ett möte, säger hon.

Du kan inte svara kort på två frågor på telefon?

– Nej, det är mycket bättre om du mejlar mig.

Karin Ekman hade under tisdagen hittills inte svarat på Samnytts frågor.

NRK har foreløpig ikke gått ut med noe tilsvarende her i Norge.

Les også: 

Svenske Expressen legger ned sin klimaredaksjon

Bestill fra Document:

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.