2044 mennesker er siden fredag arrestert i så langt 4004 anmeldte saker om barneekteskap i den indiske delstaten Assam. Regjeringen i delstaten vedtok 23. januar å iverksette strenge tiltak for å få bukt med omseggripende inngåelser av barneekteskap.

Politiet gikk massivt frem

– Jeg har bedt politiet om å vise nulltoleranse for de utilgivelige og grufulle forbrytelsene mot kvinner. Det er registrert 4004 tilfeller av barneekteskap i staten og det forventes at de gjenstående arrestasjonene vil bli gjort i løpet av tre dager, sa delstatsminister Himanta Biswa Sarma på Twitter. Han representerer Modis Bharatiya Janata Party.

Anholder også mullaher 

Politiet vil fortsette arrestasjonene inntil alle er fakket. De vil også anholde mullaher og andre ansvarlige uansett trosretning, som de siste syv år har forrettet barneekteskaper. Blant de arresterte er det 52 religiøse ledere.

Selv om distriktene hvor brorparten av arrestasjonene er foretatt, har muslimsk majoritet, fastholder Sarma at aksjonen ikke er rettet mot noe spesifikt trossamfunn.

– Det vil bli tatt grep mot alle uavhengig av kaste, tro eller religion.

Ekteskap annulleres

Da Assam-politiet gikk til aksjon forsøkte en rekke mennesker å flykte fra delstaten. 58 personer i en buss på vei mot Kerala, ble arrestert i Rupahi. Mange som er anklaget for å ha viet mindreårige skal flere steder være forsvunnet.

Howrah Bridge sto ferdig i 1943. Kolkata, India. Foto: Arnt Jensvoll

I hele 31 prosent av tilfellene er (vanligvis) bruden for ung ved inngåelse av ekteskap i delstaten. Assam ligger også høyt på mødre- og spedbarnsdødelighet, og barneekteskap angis som den primære årsaken, skriver indiske The Economic Times og henviser til National Family Health Survey.

De som har giftet seg med jenter under 14 år vil bli anklaget for seksuelle overgrep mot mindreårige. Den som har inngått ekteskap med jenter i aldersgruppen 14–18 år, blir tiltalt for brudd på forbudet mot barneekteskap og ekteskapene blir annullert.

Assam, India

Ikke alle Documents oppmerksomme lesere har den fulle oversikt over indiske delstater. Heller ikke alle vet at India så godt som omslutter Bangladesh. Delstaten Assam ligger ved foten av Himalaya og grenser i syd og vest til Bangladesh og i nord til Bhutan. I Assam er den muslimske befolkningsandelen drøyt 130 prosent høyere enn i India som helhet.

Morgenstund, Kolkata. Foto: Arnt Jensvoll

Les Document:

Indias posisjon i verden er voksende mens Vesten svekkes. Landet er i en gunstig geopolitisk situasjon som gir en historisk mulighet til å rydde opp i eksistensen av uønskede parallelle juridiske systemer. 

India stiger. Vesten synker uten å se det selv. Går stikk motsatt vei i synet på islam

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.