Amnesty International Norge og Kvinnefronten er splittet i synet på sexkjøploven.

Debatten har oppstått på ny etter at Straffelovrådet la fram sin rapport for justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) rett før jul, skriver Dagsavisen.

– Amnesty har mista store deler av kvinnebevegelsen i Norge. De var en flott organisasjon med stor troverdighet, men i denne saken så har de ødelagt mye for seg selv, sier talskvinne i organisasjonen Kvinnefronten, Daisy Elizabeth Sjursø.

Hun har i årevis jobbet for å beholde sexkjøpsloven, og var blant dem som kritiserte rapporten i den danske avisen Politiken.

Straffelovrådet anbefaler regjeringen å gå inn for å avkriminalisere frivillig sexkjøp mellom voksne. Deres utgangspunkt er at all seksuell samhandling skal bygge på frivillighet, og dersom salg av sex er frivillig, er det heller ikke en krenkelse å kjøpe sex.

– Prostitusjonsmarkedet er avhengig av handelen med mennesker for å møte etterspørselen. Derfor kan man ikke skille menneskehandel fra prostitusjon, og derfor kan man ikke skille frivillig prostitusjon fra ufrivillig, sier Daisy Elizabeth Sjursø, og legger til:

– De aller fleste kommer inn i prostitusjon som barn når de er mellom 13 og 15 år. Da er det ikke sånn at når man plutselig tar et frivillig valg om å fortsette når man fyller 18. Det er heller ikke alle valg som er ålreite selv om de blir tatt. Amnesty sier at man må respektere andres valg, men når det er et valg mellom flere onder, så må vi jobbe for at folk skal ha flere valgmuligheter. De må kunne velge å ikke bli tvunget inn i prostitusjon.

Høyresiden vil skrote sexkjøpsloven

Politisk rådgiver i Amnesty International Norge, Patricia Kaatee, er uenig.

Hun mener at det er de som selger sex som bærer byrden av sexkjøploven. Derfor er organisasjonen for å oppheve loven, og det har de vært siden 2016.

– Man kan ikke skille mellom å gjøre arbeidsvilkårene og livet til sexarbeidere tryggere, sier Kaatee.

De mener loven gjør det vanskeligere å oppsøke politiet, fordi mange frykter at de vil miste kundene sine som følge av informasjonen politiet får. Samtidig mener Amnesty International Norge at man må respektere at for noen er sexarbeid den beste muligheten de har til å tjene penger til livets opphold.

Sjursø mener på sin side at det store flertallet i den norske befolkningen støtter sexkjøpsloven.

– Amnesty har valgt side med den lille prosenten av prostituerte som ønsker å selge sex, vårt fokus er som alltid på majoriteten av mennesker i prostitusjon som gjerne skulle ha gjort noe annet om de hadde muligheten, sier hun.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sa i debatt på Dagsnytt 18 før jul at Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering ikke har planer om å oppheve sexkjøploven. Deres utgangspunkt har vært at sexkjøp bør være ulovlig, men hun sier nå at de skal gå inn i denne utredningen med interesse, og at de skal sette seg grundig inn i den før de tar stilling til videre oppfølging.
Kjøp billetter til møtet her

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.