Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener at vi står overfor to eksistensielle trusler.

– Den ene er atomtrusselen og den andre er klimatrusselen, sa forsvarssjefen på en konferanse i regi av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), ifølge Nettavisen.

Ifølge Kristoffersen er det all grunn til å innse at man har feilet.

– Vi må forstå det. Vi må be om unnskyldning. Jeg må også be om unnskyldning til ungene mine. Og grunnen til at jeg mener vi må be om unnskyldning, er fordi det er to ting jeg mener vi skal slippe å diskutere i 2022, sier han, og utdyper:

– Det ene er at atomvåpen igjen er på agendaen. Vi snakker om atomvåpen. Russland bruker atomvåpen aktivt. De tester sine atomvåpen. Vanligvis på høsten. At vi ikke har kommet videre etter 1990 med å tydelig redusere antall atomvåpen og få bukt med dette her, er en eksistensiell trussel mot menneskeheten.

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

Forsvarssjefen sier videre at utviklingen med klima og miljø utgjør den andre eksistensielle trusselen vi står overfor i 2022.

– Det er ingen trusler som er sannsynlig brukt som er verre enn det som skjer med klima og miljø. Det er en eksistensiell trussel mot planeten vår, og vi tar det ikke innover oss. Det må vi be om unnskyldning for fordi vi har absolutt ikke gjort nok. Og det her krever radikale grep, sier han.

Forsvarssjefen sier at klima- og miljøutviklingen vil påvirke hele sikkerhetssituasjonen, og at klimaendringene er en snikende trussel som vi er nødt til å ta innover oss.

– Før alt går ad undas, kommer dette til å skape stor uro, sier han.

Kristoffersen mener det vil være lurt å lytte til klimaekstremisten Greta Thunberg.

– Med denne dystopiske bakgrunnen, som jeg mener er helt reell, så mener jeg at det også er muligheter hvis vi tar de rette valgene og faktisk gjør noe, og ikke bare snakker om det. Jeg tror vi skal lytte til Greta Thunberg fordi hun representerer ikke bare seg selv. Hun representerer en utålmodig generasjon som forventer at vi skal gjøre noe, og hvis vi ikke gjør noe, så kommer det til å bli alvorlige utfordringer framover, sier han.

 

 

 

 

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.