Forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Foto: Geir Olsen / NTB

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener Vladimir Putin er uberegnelig, men ikke irrasjonell. Samtidig er han overrasket over omfanget av invasjonen.

Kristoffersen ble ikke overrasket da invasjonen fant sted, ettersom amerikansk etterretning allerede i fjor høst meldte om uvanlig store troppeansamlinger ved den russiske grensen til Ukraina.

– Da jeg våknet 24. februar og skjønte at angrepet var i gang, så var ikke det en overraskelse. Men jeg var overrasket over hvor langt Russland gikk, både med å angripe Kyiv og samtidig omfanget av angrepet, både i nord og øst i Ukraina, sier Kristoffersen til Nettavisen.

Forsvarssjefen tror ikke den russiske presidenten kommer til å ta i bruk atomvåpen i Ukraina.

– Nei, atomvåpen har mest nytte når de ikke blir brukt. De har mest nytte når de blir brukt som en trussel. Og det å krysse grensen ved å bruke atomvåpen, er en veldig drøy beslutning å ta – også for president Putin, sier han.

Kristoffersen beskriver Putin som uberegnelig, men ikke irrasjonell.

– Det er ingen logisk grunn til at verdens største land skal slåss om noen kvadratkilometer i Ukraina. Det er ikke bra for Russland på noen som helst måte. Så sånn sett er han uberegnelig, sier Kristoffersen.

Forsvarssjefen sier Nato ville ha vunnet en konvensjonell krig mot Russland, og mener at det er i Russlands interesse å holde konflikten kun mellom dem og Ukraina og ikke la den eskalere ytterligere.

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.