Med denne selvfølgeligheten ber statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) nordmenn om ikke å miste håpet om et nytt Russland, selv om det blir lenge til han drikker vodka med en russisk utenriksminister igjen.

– Knapt noen krig følger planen som er lagt. Krig er uberegnelig. Det er det som gjør det veldig farlig. Krig skaper dynamikk mot opptrapping. Det er ingen som kan tankelese Putin, men alt tyder på at han ikke har nådd målene han har satt seg, sier Jonas Gahr Støre.

Statsministeren levner ingen tvil: Det finnes en militær løsning på å bli invadert, og det er motstandskamp. Han lover norsk støtte til Ukrainas kamp mot Russland.

– Vi støtter Ukraina militært så de kan forsvare seg mot invasjonen. Så får vi definere hva som kan kalles en seier i en krig som er så omfattende som den er nå. Det er i hvert fall å stå imot invasjonen, og det betyr å bekjempe Russland, sier Støre til Dagbladet.

Han er uenig med forsvarssjef Eirik Kristoffersen, som sa det ikke finnes en militær løsning på krigen.

Jeg vil si at det finnes en militær løsning på å bli invadert, det er å kjempe tilbake. Det er nedfelt i folkeretten. Dette er selvforsvar, og vi har rett til å støtte dem i selvforsvaret. Så er det også en riktig observasjon at det ikke er så mange konflikter der en militær løsning er det endelige svaret. Da utelukker man politiske løsninger. Men det å bekjempe en militær invasjon, må gjøres militært. Det er det vi støtter dem i, sier Støre.

I 2014 angrep og annekterte Russland Krimhalvøya, som gir landet tilgang til Svartehavet. Siden den gang har det vært harde kamper mellom russiskstøttede styrker og Ukraina i Donbas og Øst-Ukraina.

Støre var den gang opposisjonsleder i Norge og fikk mange invitasjoner til å besøke Russland. Han takket nei til alle.

Støre: Den flinkeste statsministeren i historien

Støre har følgende å si om manglende kontakt med Russland siden 2014:

– Kontakt skjer ikke uavhengig av det sikkerhetspolitiske klimaet. Menneskerettighetene ble strammet inn flere hakk i denne tida, annerledes tenkende ble fengslet, ytringsfriheten ble strammet inn med stadig sterkere statlig styring av mediene.

Norges forhold til Russland – og Sovjetunionen før det – har handlet om å benytte tidene med tøvær til å utøve diplomatiets kunst. Når det er uvær, handler det om å stå fast.

– Vi må holde det åpent å ha mer normale forbindelser en gang i framtida, sier Støre, og legger til:

Jeg er veldig opptatt av at vi ikke skal stemple alle russere for Putins krigføring. Russere som bor i Norge lovlig og oppfører seg ordentlig, skal vi ta vare på.

Støre innrømmer imidlertid å ha drukket vodka med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

– Det er riktig. Men jeg drakk mindre enn ham.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.