Statsminister Jonas Gahr Støre hilser på mannskap fra kystvaktskipet KV Bjørnøya, ved kai i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Flere russere som kobles til president Vladimir Putins regime, eier hytter nær Forsvarets militærbase i Bardufoss. Statsministeren lover nå å gjøre noe med saken.

Lørdag ble det det meldt fra TV 2 at russiske borgere eier hytter i Bardufoss-området, nær norske militærleiere.

Disse russiske borgerne er ikke tilfeldige turister, men personer plassert temmelig høyt oppe i Putins nettverk.

Document omtalte saken, se artikkel under.

Disse opplysningene har også statsminister Jonas Gahr Støre fått med seg, og han reagerer raskt på opplysningene, ifølge NTB.

– Dette illustrerer at det er noe vi må følge veldig nøye med på. Hvem er det som eier eiendommer i Norge? Hvor er de lokalisert, og kan det være en sikkerhetstrussel? Vi har et fritt eiendomsmarked i Norge, men de siste årene er vi blitt mer klar over at det også hefter sikkerhetsspørsmål, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

Dermed blir det nok en sak Støre skal «følge med på» fremover.

I dag er det ingen systematisk kontroll over hvem som kjøper privat eiendom i Norge, men statsministeren sier de nå har styrket regelverket og at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har skjerpet rutinen.

Flere tiltak har imidlertid ennå ikke trådt i kraft.

Støres uttalelser er på et nokså generelt plan:

– Vi jobber også blant annet med Finland for å se på deres erfaringer. Vi skal hindre at det kommer oppkjøp fra aktører vi ikke er trygge på i nærheten av slike installasjoner, sier Støre.

Støre antyder nye regler for fremtidige oppkjøp av hytter. Det er ennå ikke opplyst noe om hva dette rent konkret vil få å si for de spesifikke hyttene som allerede eies av russere i det aktuelle området.

Kanalen har kartlagt eiendommer i Nord-Norge som er eid av russiske statsborgere. Flere av dem kobles til det russiske regimet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) påpekte i februar at blant annet Russland vil skaffe seg eiendommer nær militære anlegg. Slike eiendommer kan bli brukt til spionasje eller bli overtatt av russiske myndigheter i en krise eller krig, ifølge PST.

Russland har ved gjentatte anledninger i senere tid uttalt at de allerede «er i krig med Nato», hvilket altså omfatter Norge.

Mange vil mene at det da vil være naturlig å treffe nokså resolutte og umiddelbare tiltak overfor representanter for det russiske regimet som oppholder seg nær norske militæranlegg.

Les også: 

TV 2: Russere eier hytter like ved forsvarsanlegg i Bardufoss

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.