Statsminister Erna Solberg døper etterretningstjenestens skip Marjata. Foto: Erik Birkeland / Romsdals Budstikke / NTB.

Saken om salget av skipsmotorselskapet Bergen Engines blir bare verre og verre. Spionskipet Marjata, et av Norges mest sensitive skip, skal heretter vedlikeholdes av russere. Det er knapt til å tro.

NTB melder om saken, og forteller at Marjata er et av E-tjenestens viktigste verktøy for å overvåke russisk aktivitet i nordområdene. NTB refererer til E24, som har avdekket dette.

Marjata er med andre ord et av det norske Forsvarets mest hemmelige utstyrsenheter, proppfull av avansert forsvars- og etterretningsteknologi man absolutt ikke ønsker å dele med fremmed makt.

Motorene på skipet er levert av Bergen Engines som nå selges til det russisk-kontrollerte selskapet TMH International. Selskapet har betalt 1,6 milliarder kroner for motorfabrikken på Hordvikneset.

Dette får nærmest absurde følger: Som motorleverandør får Bergen Engines også noe av vedlikeholdsansvaret for motorene, ifølge en bekymringsmelding sendt til Statsministerens kontor

«Motorene på dette fartøyet som du var gudmor på er levert og vedlikeholdt av Bergen Engines … Nye eiere er så langt jeg kan se i den russiske presidentens krets. Tror noen bør sjekke dette for å sikre at rikets sikkerhet ikke påvirkes av salget», skrev personen i eposten, som E24 har fått tilgang til.

Bekymringsmeldingen om at salgsplanene også ville virke inn på det topphemmelige skipet, ble sendt 4. februar, som er samme dag som oppkjøpet ble kunngjort.

Blant de største kundene til Bergen Engines er det norske Sjøforsvaret. I den siste trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og E-tjenesten, blir nettopp utenlandske oppkjøp av strategisk infrastruktur utpekt som en trussel.

Sjøforsvaret har tidligere bekreftet at motorfabrikken også har serviceavtaler for flere kystvaktskip. Dermed får russerne innblikk i enda større deler av norsk forsvar.

Document har tidligere omtalt saken her.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!


Vi setter stor pris på ditt bidrag: 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.