Kystvaktskipet KV «Svalbard». Foto: Kystvakten / NTB.

Det russiskkontrollerte selskapet TMH International har kjøpt opp motorfabrikken Bergen Engines, der Sjøforsvaret er en stor kunde. Det fryktes at oppkjøpet kan gi Russland innsyn i norsk forsvarsteknologi.

NTB melder om denne saken, som kan utgjøre en trussel mot norsk sikkerhet. Dette ble først omtalt i E24.

TMH International skal etter planen overta motorfabrikken Bergen Engines i løpet av året, skriver E24.

Motorfabrikken har spesialisert seg på store skipsmotorer og har Sjøforsvaret som en viktig kunde. Blant annet har Norges største kystvaktskip, KV «Svalbard», hovedmotorer fra Bergen Engines. Det samme gjelder fire andre kystvaktskip samt tre nye kystvaktskip som er under bestilling.

Men Sjøforsvaret er ikke overbegeistret over tanken på at et russiskkontrollert selskap skal levere motorer og ha ansvar for service, vedlikehold og reservedeler til de norske kystvaktskipene.

– Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og Forsvarsmateriell gjør nå vurderinger av hvordan salget kan påvirke kontrakter og fremtidige leveranser, opplyser Hans Meisingset i kommunikasjonsstaben i FLO til E24.

Ståle Ulriksen, forsker på forsvars- og sikkerhetspolitikk ved Sjøkrigsskolen i Bergen, mener teknologien bak motorene vil være svært interessant for den russiske marinen, som han sier sliter med å bygge sine egne motorer til halvferdige militærskip ved verft i Russland.

Det er bekymring for at russerne her vil sikre seg tilgang til den samme teknologien som benyttes av Nato-landet Norge, noe som ikke vil være i overensstemmelse med norske sikkerhetsinteresser.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.