Russlands president Vladimir Putin har selv etterretningsbakgrunn, og har styrket denne tjenesten. Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via Reuters. 

Saken om det russiske oppkjøpet av Bergen Engines tar en ny omdreining, og begynner å bli virkelig alvorlig: Ifølge TV2 har kjøperne  nære bånd til russisk etterretningstjeneste.

NTB skriver i kveld om saken, og refererer til informasjon TV2 skal ha gravet frem. Det skal være norske og utenlandske russlandskjennere som har opplyst om forbindelse mellom kjøperne av Bergen Engines og russisk etterretningstjeneste.

Til TV2 sier russlandskjennerne at norske myndigheter tar en stor sikkerhetsrisiko ved å tillate salget av skipsmotorselskapet til russiske oligarker.

Det har vakt oppsikt etter at det ble kjent at britiske Rolls-Royce har inngått avtale om salg av den mekaniske bedriften Bergen Engines til det russisk-kontrollerte selskapet TMH Internationals.

– Dette er folk som har nær tilknytning til den politiske eliten og militæret i Russland, sier seniorforsker ved ICDS Tallinn, Kalev Stoicescu.

Han synes det er merkelig at prosessen har kommet så langt uten at norske myndigheter har sagt stopp.

Bergen Engines har levert motorer til, og har vedlikeholdsavtaler med, flere skip i Forsvaret. Spionskipet Marjata, et av Norges mest sensitive skip, er et av skipene som skal vedlikeholdes av russere dersom salget går igjennom.

– Jeg vil påstå at man ikke kommer nærmere å ha innsikt i Natos hemmeligheter, sier Stoicescu.

Jardar N. Østbø, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, sier at russerne i verste fall skaffer seg en mulighet til å følge med på norsk etterretningsvirksomhet i nordområdene.

Flere partier på Stortinget krever at regjeringen umiddelbart stanser salget.

Les også: Mer og mer absurd: Topphemmelig norsk spionskip skal vedlikeholdes av russere etter oppkjøp

Ny bok, denne bør leses:  

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter pris på ditt bidrag, stort eller lite: 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.