Det flyr nå folk til Norge fra hele verden, også fra land med massiv koronasmitte. På norske flyplasser er det null kontroll, null testing, null oversikt. Det virker som om noen hos myndighetene har glemt å gjøre jobben sin. Kanskje på tide med noen nye koster?

I mange måneder har Norges befolkning stått sammen for å begrense epidemien. Det har heldigvis gitt gode resultater, Norge er nå blant de land i verden med lavest smitterate.

I en rekke andre land i verden er situasjonen en helt annen. Smitten sprer seg i rekordfart, dødstallene stiger fra time til time.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) beskriver bildet verre enn noensinne (worse than ever).

Desto mer uforståelig er det da å se hvordan norske myndigheter brått setter alle de gode, norske resultatene i fare.

For plutselig virker det ikke er så nøye om det renner inn smittede personer fra fjern og nær. Annerledes kan man ikke tolke det som skjer ved landets flyplasser i disse dager.

TV2 kunne i sin nyhetssending torsdag kveld gi en sjokkerende rapport om tilstandene ved Flesland flyplass i Bergen.

Her ankom det grupper av mennesker fra hele verden, til ferie eller annet opphold i Norge. De tilreisende oppga at de hadde vært i Belgia, Spania, Portugal. Noen hadde vært på rundreise i land med høy smittegrad. Her er det såkalte «røde» høyrisikoland i fleng.

«Etter måneder med korona-nedstengning så strømmer det til med reisende til Norge fra hele verden. Men på norske flyplasser er det ingen registrering av hvor reisende kommer fra, og ingen mulighet for å teste seg», fortalte TV2s nyhetsanker Sturla Dyregrov.

TV2 snakket med en rekke av de nettopp ankomne flypassasjerene. De intervjuede var glade og fornøyde over å komme til et land med lite smitte.

At de selv kunne tenkes å medbringe smitte hit, lot ikke til å være noe de hadde reflektert over.

«Vi møtte folk fra rødlistede land, som ikke hadde noen planer om å gå i karantene», opplyste TV2.

Ingen hadde heller tenkt å teste seg. Nå skulle de oppleve Norge, med blant annet Hurtigruten.

På Flesland fantes det null kontroll eller registrering. Ingen var til stede for å passe på at karantenereglene blir fulgt. Folk kan etter eget forgodtbefinnende reise ut i Norge som potensielle super-smittespredere.

Det er heller ikke testtilbud på flyplassen. Ingen av de ankomne TV2 snakket med, hadde tenkt å teste seg.

En av de reisende kom med fly fra det ekstremt smitteherjede Brasil, og sa at det nok kunne vært en ide å ta en test. Men siden det ikke er noe tilbud om det ved ankomst, lot han være, og han reiser så inn i Norge. Han fortalte at han skal litt hit og dit i landet.

Det lyder ikke akkurat beroligende.

Legevaktsjef Annette Corydon i Bergen slår ifølge TV2 alarm. Hun er redd norske helsemyndigheter er for naive. Hele 80 prosent av de som har testet positivt for korona i Bergen siste uke, er blitt smittet i utlandet, opplyser TV2.

«Jeg er veldig bekymret for at det kommer en kraftig økning av smitte nå», sier legevaktsjefen.

Hun forklarer at hun er redd for at Norge åpner opp grensene for tidlig, og ikke klarer å fange opp de som kommer til landet med smitte.

Denne bekymringen burde vel strengt tatt også norske helsemyndigheter dele?

Helsedirektør Bjørn Guldvog intervjues, og viser forbløffende lite ansvar i situasjonen:

«Prinsippet er at alle som kommer fra rød sone, skal i karantene uansett», slår han fast.

Han understreker at dette er den enkeltes ansvar. Helsedirektøren anser dermed åpenbart saken som vel ivaretatt.

 

Det faktum at mennesker bare lar være å gå i karantene når ingen passer på at de gjør det, later til å være et scenario utenfor helsedirektørens forestillingsevne. Man har sagt fra, og da har man visst gjort sitt.

«Vi skal følge dette nøye, vi er ikke naive», forsikrer Guldvog, men etterlater faktisk et nokså klart inntrykk av det motsatte.

For det å «følge nøye», vil praksis dessverre si å reagere i ettertid på en ny smittebølge på grunn av manglende tiltak. Da kan det være for sent, slik man har sett i andre land.

Det er urovekkende å se hvordan resultatene av befolkningens felles anstrengelser gjennom hele våren settes i fare, ved at myndighetene ikke tar åpenbart nødvendige grep. Noen vil hevde at de nå vanskjøtter sin plikt til å beskytte befolkningen.

Spørsmålet melder seg: Har Norge de rette personer i disse viktige rollene?

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.