Sent torsdag kveld kom en nyhet tikkende inn fra NTB til norske redaksjoner: Forsvarskommisjonen foreslår å gjenåpne ubåtbasen Olavsvern. Saken er kort, og skjuler sakens (tragi-)komiske karakter.

– Skal man opp på det nivået som vi anbefaler, med innkjøp av flere fartøy, ubåter og mer alliert samarbeid, så trenger vi infrastruktur til å betjene alt sammen. Olavsvern er nær flyplass og den infrastrukturen som er i Tromsø, noe som er unikt i norsk og Natos sammenheng, sier kommisjonsmedlem Christian Chramer til Nordlys.

Vi har ikke rukket å lese Forsvarskomiteens innstilling, men ifølge Nordlys handler den blant annet om at innkjøpet av nye tyske ubåter aktualiserer behovet for at Olavsvern igjen kommer under statlig kontroll:

«Som følge av Norges innkjøp av tyske ubåter vil det være rom for tett koordinering av ubåtoperasjoner og utnyttelse av hverandres baseinstallasjoner. Dette kan være spesielt relevant ved eventuelt utvidet bruk av Olavsvern og den nye ubåtbasen ved Haakonsvern. Samarbeidet omfatter også utdanning, logistikk og vedlikehold. Dette bidrar til å redusere kostnader, og er i tråd med den modell forsvarskommisjonen mener bør legges til grunn for materiellanskaffelser i fremtiden».

Kommisjonen skriver også om Olavsvern at det vil bli behov for å øke kapasiteten for mottak av allierte ubåter. Disse tas den dag i dag imot på Grøtsund havn.

«Dersom eksempelvis Olavsvern leies tilbake og utvikles til å kunne ta imot større ubåter enn i dag, vil det anslagsvis medføre leiekostnader på om lag 50 millioner kroner per år og en utvidelseskostnad på om lag 200 millioner». (Nordlys)

Nordlys har selvsagt fått med seg at nåværende Ap-ordfører Gunnar Wilhelmsen kjøpte marinebasen i 2009, mens hans partikamerat og nåværende generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, var statsminister.

Det innebærer også en gjenåpning av en viss marinebase i Tromsø: Olavsvern.

Olavsvern ble bygget og utvidet i flere omganger for over fire milliarder NATO-kroner. I 2009 ble den som kjent vedtatt nedlagt og solgt til en gruppe forretningsmenn, blant annet nåværende Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen i 2013 for bare 38 millioner kroner. (Nordlys)

NTB hopper bukk over dette mildt sagt tragikomiske poenget, og fortetter historien om avhendingen av denne storslåtte basen til det helt minimale:

Olavsvern i Ramfjord i Tromsø består av et fjellkompleks på 25.000 kvadratmeter, inkludert et fjellbasseng med tørrdokk for ubåter, i tillegg til kaier og 13.000 kvadratmeter med kaserner, kontorer og verksteder. Basen ble vedtatt avviklet av Stortinget i 2009 og solgt til private investorer i 2013. (NTB)

Hverken NTB eller Nordlys har villet sitere nåværende Ap-ordfører Gunnar Wilhelmsens uttalelser til TV2 i 2014, her gjengitt av Aftenposten:

– Det er mange i Norge som driver forretning med Russland, hvorfor skal ikke vi gjøre det?

Det sa Gunnar Wilhelmsen til TV 2 da det ble kjent at han ville leie ut Olavsvern til russere.

Skipet «Akademik Nemchinov» spesialiserer seg på å kartlegge havbunnen og bunnstrukturene. Vinteren 2014/2015 lå det til kai på Olavsvern i flere måneder.

Da en norsk los var om bord på dette skipet i 2021, oppdaget han noe spesielt. På broen så han et bilde av det norske etterretningsfartøyet «Marjata». (Aftenposten)

Denne helgen er det landsmøte i Arbeiderpartiet. Vi tipper denne tragikomedien ikke kommer opp på den offisielle dagsordenen, men at den kan bli hvisket om i korridorene. Dessverre har vi ikke fluer på veggene der.

Forsvarskommisjonen foreslår å leie tilbake og gjenåpne Olavsvern (Nordlys – betalingsmur)

Forsvarskommisjonen av 2021: Norges offentlige utredninger 2023: 14 (364 sider PDF)

Ap-politikeren var sentral da russiske «spionskip» fikk kaiplass i Tromsø: – Ville ikke gjort det samme i dag (Aftenposten, 5.10.22)

Her legger russerne til kai ved gammel NATO-base i Tromsø (TV2, 20.10.14)

Les og se også:

Doc-TV: Støre regner bistand til Ukraina som en del av forsvarsbudsjettet

Det måtte en krig til!

Stoltenberg og alle elefantene i rommet

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Kjøp og les Alf R. Jacobsens politiske bombe, før hans neste bok kommer i juni.«Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.