Ubåten Uthaug til reparasjon på Olavsvern i 2008. Ett år senere ble basen lagt ned. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/Scanpix

Amerikanske ubåter får ankre opp ved Olavsvern utenfor Tromsø, kunne Dagsrevyen fortelle lørdag. Det skjer mot lokale protester. Forsvarsdepartementet sier de har rett til å overstyre i saker som angår nasjonale sikkerhetshensyn.

Den siste tiden har høytstående amerikanske offiserer flere ganger vært gjester på Olavsvern, melder NRK.

Fredag 9. oktober skal det ha vært et møte på høyeste nivå i Forsvarsdepartementet, som godkjente en avtale som gjør at Forsvaret og allierte får bruke basen.

Et flertall i kommunestyret i Tromsø har sagt at de ikke ønsker at amerikanerne får bruke en kommunal kai ved Grøtsundet til sine atomubåter, men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sa i NRK Dagsnytt 18 tirsdag at regjeringen har rett til å overstyre kommunen i slike saker. (NTB)

Historien om Olavsvern er også spesiell: Anlegget inne i fjellet kostet fire milliarder kroner. Basen ble lagt ned i 2009 og fire år senere solgt til private interesser for 38 millioner. Nå må Forsvaret leie basen tilbake.

Olavsvern ble solgt av Forsvarsbygg for 38,1 millioner kroner til private investorer i Tromsø, til tross for at Forsvaret gjennom mange år hadde brukt fire milliarder på anlegget i fjellet. (NTB)

Her er ebok-utgaven! Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.