Tre atomubåter på oppsamlingsplassen for reaktorseksjoner i Saidabukta. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Tromsø kommune vil nekte USA å ta i bruk en kommunal kai for mottak av reaktordrevne ubåter.

Forsvaret har siden 2016 jobbet for å tilrettelegge for mottak av allierte reaktordrevne fartøy, ofte kalt atomubåter, i Tromsø. Etter at marinebasen Olavsvern ble lagt ned i 2009, og solgt i 2013, har Nord-Norge vært uten havn for mottak av blant annet amerikanske reaktordrevne ubåter. Nærmeste havn har vært Haakonsvern i Bergen.

Men i et brev signert konstituert kommunaldirektør Mari Enoksen Hult gir Tromsø kommune beskjed til både Forsvaret, Forsvarsdepartementet og den amerikanske marinen om at de ikke ønsker at reaktordrevne ubåter legger til kai i en kommunal havn, skriver Nordlys.

Dermed kan det spøke for regjeringens ønske om å ta i bruk Tromsø som havn for bytte av mannskap og vedlikehold for allierte reaktordrevne ubåter, i all hovedsak amerikanske.

Den amerikanske marinen opplyste i august at Tromsø vil få besøk av rundt fire amerikanske og britiske reaktordrevne fartøy årlig.

 

Bestill Kent Andersens store klimabok her!