Militærøvelse i Bardufoss-området. Foto: Heiko Junge / NTB POOL

Russere som kan knyttes til president Vladimir Putins regime, eier hytter midt i et av Norges viktigste militære områder, ifølge TV 2.

I disse dager er det økende engasjement omkring Norges sikkerhet generelt, og situasjonen vis a vis vår nabo Russland spesielt.

Da vekker det oppsikt når det avsløres det mange mener må ses som sikkerhetsbrudd overfor Russland.

TV 2  har kartlagt eiendommer i Nord-Norge som er eid av russiske statsborgere, blant annet en klynge med hytter ved Bardufoss. Hyttene er lokalt kjent som russerhyttene, ifølge TV 2.

NTB melder om saken.

I norsk sikkerhetssammenheng er nettopp Bardufoss et temmelig spesielt område.

I tillegg til Bardufoss flystasjon ligger også Hærens hovedkvarter og Forsvarets nasjonale landoperasjonssenter her.

Området er også viktig for Nato, og alliansen deltar regelmessig i store og små øvelser her.

Her er hytteeierne TV 2 kan berette om:

* En av eierne er ordfører Igor Morar i Murmansk by. Han representerer Putins parti Forent Russland og har flere ganger uttrykt støtte til krigen i Ukraina.

Morar ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

* Viktor Saygin sitter i dumaen i Murmansk og har kjøpt tre av hyttetomtene i fjellandsbyen. Datteren står som eier av den ene.

TV 2 har ikke klart å komme i kontakt med Saygin. Etter først å ha sagt seg villig til å kommentere saken, har datteren hans ikke besvart kanalens henvendelser.

Norske sikkerhetsmyndigheter advarte så sent som i februar, da de la frem sine oppdaterte trusselvurderinger, mot økt etterretning fra Russland i Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) påpekte blant annet at Russland vil skaffe seg eiendommer nær militære anlegg.

Slike eiendommer kan bli brukt til spionasje eller bli overtatt av russiske myndigheter i en krise eller krig, ifølge PST.

Norske myndigheter har så langt ikke kommentert disse forholdene.

Det vil kreve nokså vidtrekkende juridiske og politiske grep for å kunne frata russiske borgere rett til å eie, eventuelt også leie, eiendom i Norge. Mange vil likevel mene at det er det eneste naturlige å gjøre slik situasjonen nå er.

I den grad noen nordmenn ville være interessert i det, er det antagelig temmelig begrensede muligheter for norske borgere til å eie eller leie eiendommer etc. nær russiske militærbaser for eksempel i Petsjenga-området.

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.