Femti organisasjoner som beskjeftiger seg med matsikkerhet og -rettferdighet, kritiserer Bill Gates for å hevde at teknologi er løsningen på de problemer matforsyning og sult representerer i verden. Samtidig ber de media gi saken bedre og mer objektiv dekning.

Fundamental feildiagnostisering av problemet

I et åpent brev tar femti organisasjoner for seg uttalelser fra Gates til New York Times og Associated Press. Brevets hovedforfattere, Community Alliance for Global Justice/AGRA Watch og Alliance for Food Sovereignty in Africa, skriver:

– I artiklene kommer du med en rekke ukorrekte påstander. I begge artiklene innrømmes det at jorden produserer nok mat til å brødfø verdens befolkning, men allikevel fortsetter du med en fundamental feildiagnostisering av problemet, du relaterer det til lav produktivitet; vi trenger ikke å øke produksjonen mye, vi trenger heller å sikre en mer rettferdig tilgang til mat.

Klistrer bøndene til klima-agendaen

I New York Times plasserte Gates bøndene på klima-agendaen:

– Å hjelpe bøndene må stå øverst på dagsordenen for klimatilpasning. Innenfor dette området er det en rekke ting vi bør være oppmerksom på, finansiere og sette ambisiøse mål for: Kreditt til gjødsel, billig gjødsel og bedre frø.

Klimaagendaen innebærer blant annet å kutte landbrukets nitrogenutslipp til nivåer som vil gjøre det umulig å fortsette driften. I Nederland vil myndighetene legge ned tusenvis av gårder for å leve opp til EUs klimamål. 

Nederland vil tvangs­avvikle 3000 gårder

Forfatterne kritiserte også Gates’ påstander om at vi har «underinvestert i landbruks-innovasjon» og at den grønne revolusjon er «en av de største tingene som noen gang har skjedd». Dette er forfatterne av brevet ikke enig i:

– Det er allerede mange konkrete, pågående prosjekter som tar sikte på å øke produktiviteten og matsikkerheten – produksjonsanlegg for biogjødsel og biopesticider, agroøkologiske opplæringsprogrammer, eksperimentering med ny vann- og jordhåndterings-teknikk, oppdrettssystemer med lav innsats og skadedyr-avskrekkende plantearter.

Den grønne revolusjon: En betinget suksess

De er også uenig i Gates’ påstand om at den grønne revolusjon var en «overveldende suksess»:

– Selv om den grønne revolusjon spilte en viss rolle for å øke utbyttet av kornavlinger i blant annet Mexico og India på 1940- til 1960-tallet, gjorde den svært lite for å redusere antallet sultne mennesker i verden eller for å sikre rettferdig og tilstrekkelig tilgang på mat.

Forfatterne minner Gates om at den grønne revolusjon medførte «et vell av problemer, alt fra økologiske problemer som langsiktig jordforringelse, til sosioøkonomiske problemer som økt ulikhet og gjeldsetting – noe som er en vesentlig årsak til epidemien av selvmord blant indiske bønder.

Monopoler og matpatenter

De kritiserte også Gates’ fremstøt for genetisk modifiserte frø ettersom «klimaresistente frø allerede eksisterer. De utvikles av bønder og handles på uformelle frømarkeder».

– Du er en av dem som skaper det problemet du selv påpeker. Alliance for a Green Revolution in Africa som din stiftelse finansierer, har presset på for en restriktiv frølovgivning som begrenser innovasjonen i laboratorier og selskaper som har ressurser til det.

– Du øker ikke innovasjonen, men bidrar til privatisering og konsolidering av private monopoler innenfor frøutvikling og på frømarkedet.

– Media gir troverdighet til en rik manns feiltagelser

De femti organisasjonene som har underskrevet det åpne brevet til Bill Gates, oppfordrer ham til å «tre tilbake og lære av dem som arbeider i marken». De ber også media overveie hvordan og i hvilken grad de dekker Gates og hans visjoner for fremtidens matforsyning. Han har forøvrig betalt media 319 millioner dollar for å fremstille sin agenda i et positivt lys.

– Vi oppfordrer høyprofilerte medier til å være mer forsiktig med å gi troverdighet til en velstående manns feilaktige antagelser, hybris og uvitenhet på bekostning av mennesker og lokalsamfunn som hver dag lever og tilpasser seg disse realitetene.

Russel Brand

Russell Brand er en britisk skuespiller, standup-komiker, skribent og programleder i radio og tv med en noe rufsete stil. Hans YouTube-kanal hadde 5,64 millioner abonnenter og 726 millioner visninger da den ble tatt ned i september 2022 på grunn av «feilinformasjon». Nu er den oppe igjen med 6,06 millioner abonnenter. 

Brand har tatt parti mot Gates og for forfatterne av brevet:

– Et vakkert brev

– Det er et vakkert brev. Det er strålende formulert og grunnen til at vi ønsker å presentere det, er at det viser at å kritisere Bill Gates ikke gjør deg til konspirasjonsteoretiker. Det viser også at Bill Gates’ handlinger og innflytelse er forbrytersk og skadelig.

Brand klippet inn utdrag av milliardærens opptreden på stiftelsens nylige Goalkeepers 2030 Conference:

– Bill Gates er svaret på alle verdens problemer og den som kritiserer ham er enten konspirasjonsteoretiker eller en velansett akademiker som er bekymret for at Gates koloniserer og monopoliserer verdens ressurser.

– Dette er ingen konspirasjonsteori

– Men dette er ingen konspirasjonsteori. Dette er skadelig politikk designet for å sentralisere makt og kontrollere matforsyningen. Det er folk med autoritet, integritet og ekspertise som svarer ham.

– Det du (Bill Gates) gjør er å presentere praktiske, eksisterende løsninger ledet av bønder, som latterlige, mens du presenterer dine egne som pragmatiske.

Vi trenger ikke å gi Gates patent på maten

Brand gjentok matsuverenitets-organisasjonenes argument om at det «allerede er på plass tiltak som kan kontrolleres og implementeres av lokalsamfunnene selv, og som hverken krever sentralisering av makt, patentering av frø og avlinger eller teknologisering av landbruksprosessen» – og la til at alt sammen kommer forøvrig fra en fyr som for øyeblikket kjøper opp jordbruksland – hvilken tilfeldighet!

– Prøver Bill Gates å hjelpe? Eller antyder han rett og slett at løsningen på alle problemene er at vi gir ham mer makt? spør Brand på tampen.




Et distribusjonssenter for den Bill & Melinda Gates Foundation-finansierte supermarkedskjeden «Picnic» brant i juli ned i Nederland. Picnic fokuserer på matvarer som syntetisk laboratoriedyrket kjøtt og nederlandske bønder mener Gates er delvis ansvarlig for å presse frem klimalover som hemmer produksjonen av naturlig kjøtt.

Bill & Melinda Gates-finansiert super­marked brenner i Nederland

 

 

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli Mesteren og Margarita.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.