New Zealands høyesterett anser det som diskriminerende at landets borgere først får stemmerett når de fyller 18 år.

Argumentene til ungdom under 18 har vært at klimakrisen vil påvirke dem og deres fremtid i større grad, skriver The Guardian.

Mandag avsluttes en to år lang prosess i retten.

– Det er historisk. Regjeringen og parlamentet kan ikke se bort fra et så klart juridisk og moralsk budskap. De må la oss stemme, sier Caeden Tipler, som er med på å lede Make It 16-kampanjen, til britiske medier.

Sanat Singh, en av medstifterne av Make It 16, sier at det var Greta Thunbergs skolestreik-kampanje for klimaet som førte til opprettelsen av stiftelsen og kravet ungdommene fremmet for retten.

– For tre år siden så vi skolestreiker for klima, og det var et slags globalt skifte som siktet mot: Hvordan gir vi unge mennesker mer å si, og på hvilken måte gjøre endringer i stor skala? Stemmegivning var en av disse ideene, sier han.

Barth Eide er bekymret over klima­forhandlingene i Egypt

Dommen vil imidlertid ikke automatisk tilsi at 16-åringer får stemmerett, da det kun er parlamentet som kan innføre det.

Avisen skriver:

«Parlamentet krenker de grunnleggende menneskerettighetene til unge velgere. Politikerne blir tvunget til å vurdere en endring.»

Ifølge britiske medier er det bare Brasil, Cuba, Malta og Østerrike som har stemmerett for 16-åringer.

I Skottland kan 16-åringer stemme ved valg til det skotske parlamentet, men ikke ved valg som gjelder hele Storbritannia.

 

 

 

 

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.