Fredag fikk Frelsesarmeen beskjed om at de var ekskludert fra årets julegrantenning i Tromsø fordi arrangørene ville være inkluderende. Shilan Ghadani, leder i Tromsø Sentrum, sa at det var på bakgrunn av henvendelser fra andre livssynssamfunn. Mandag ble snuoperasjonen iverksatt, etter massive reaksjoner.

Det var Frelsesarmeen som i 1919 startet tradisjonen med å tenne lys på en julegran utendørs ved inngangen til advent. Den første stod på Universitetsplassen i Oslo; siden ble det tradisjon landet rundt. Det var også Frelsesarmeen som allerede i 1901 tok initiativ til å sette ut gryter for å samle inn penger til byens fattige.

I år ville ikke «Julebyen Tromsø» la Frelsesarmeen få være med.

– Vi har stor respekt for det viktige frivillige arbeidet Frelsesarmeen gjør for å hjelpe fattige. Men vi ønsker ikke å fremme en organisasjon på scenen som ikke inkluderer alle seksuelle legninger, uttalte daglig leder i Tromsø Sentrum AS, Shilan Ghadani, Lone Helle, reiselivssjef i Visit Tromsø og Trude Nilsen, leder for Næringsforeningen. (Nordlys)

Dermed ekskluderte de Frelsesarmeen. Ekskludering for å fremme inkludering, altså.

Snuoperasjon

Utestengelsen vakte et voldsomt engasjement, både lokalt og nasjonalt. Oppstyret var så opphetet at Shilan Ghadani i Sentrum Tromsø AS vil politianmelde trusler hun skal ha fått fra folk som mente at Frelsesarmeen bør få holde appell under julegrantenningen i Tromsø, slik de har gjort i alle år. Mandag snudde Julebyen Tromsø.

Sammen med Frelsesarmeen kom de med en uttalelse til mediene:

– Det har dessverre vært misforståelser og dårlig kommunikasjon som vi nå har ryddet opp i. Vi har i fellesskap blitt klokere og er glade for å ha blitt enige om videre samarbeid.

– Julegrantenningen er en viktig førjulstradisjon i Tromsø, et flott og gratis tilbud for absolutt alle. Begge parter har et sterkt engasjement for byen vår og våre felles medborgere.

– I møtet ble vi enige om at Frelsesarmeen fortsatt skal være en del av julegrantenningen, men i ny drakt. Barna kan glede seg til en sprek overraskelse!

Kompromisset som ikke nevnes, er at Frelsesarmeen ikke får holde noen egen appell ved åpningen, som de har gjort tidligere.

Andre livssyn skal ha reagert

NRK Dagsrevyen laget mandag en sak på de sinte nordlendingene som skal ha uttrykt seg grovkornet om utkastelsen av Frelsesarmeen, og minte om at strafferammen for såkalte hatytringer er tre års fengsel.

– Dette skjedde i kjølvannet av at vi tre organisasjonene som står bak Julebyen Tromsø fikk flere henvendelser fra andre organisasjoner med annet livssyn. Og da følte vi at dette ble rett, ikke minst med tanke på at dette er et barnerettet arrangement, sa Ghadani til Dagsrevyen om hvorfor Frelsesarmeen ble ekskludert fra å holde den vanlige oppfordringen om å bidra til juleinnsamlingen.

NRK hadde ingen oppfølgingsspørsmål, så det er ikke godt å vite hvilke «andre livssyn» som hadde reagert.

Når folkefesten blir kamparena (Nordnorsk Debatt)

Frelsesarmeen får lov til å være med i ny drakt – Lover sprek overraskelse (Nordlys – betalingsmur)

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.