Det franske parlamentsmedlemmet Carlos Martens Bilongo. AP Photo/Thibault Camus

Politikeren Grégoire de Fournas utestenges fra det franske parlamentet i 15 dager etter at han ropte «tilbake til Afrika» til en svart politiker.

De Fournas, som tilhører partiet Nasjonal samling, får også lønnskutt som følge av episoden, som skjedde inne i nasjonalforsamlingen torsdag, skriver NTB-AFP-AP.

Mens den svarte parlamentarikeren Carlos Martens Bilongo sto på talerstolen og snakket om migranter og flyktninger i Middelhavet som blir nektet å gå i land i Europa, ropte plutselig de Fournas «la dem reise tilbake til Afrika».

Ettersom det ikke er noen forskjell på uttalen av ordet «de» og «han» på fransk, mener imidlertid mange at han ba Bilongo komme seg tilbake til Afrika.

Tilropet skapte svært sterke reaksjoner i salen, og parlamentarikere fra flere ulike partier krevde at de Fournas måtte forlate forsamlingen.

Her har det åpenbart ikke hjulpet at de Fournas selv har forklart at kommentaren var myntet på migranter som blir reddet i Middelhavet, og ikke på politikerkollegaen. Det som blir bestemmende for hvordan det skal reageres mot de Fournas, er hvordan enkelte velger å tolke utsagnet.

De Fournas mener utropet var uttrykk for hans meninger om den innvandringspolitikken som har ført til at Frankrike er kommet dit det er i dag:

– Jeg står fullt og fast ved min kommentar om vårt lands anarkistiske migrasjonspolitikk, tvitret de Fournas fredag.

Bilongo krever på sin side at de Fournas går av. Han sier han har mottatt tusenvis av meldinger fra mennesker som sier at de stadig vekk blir møtt med lignende kommentarer.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.