Den franske nasjonalforsamlingen diskuterte båtmigrantene som sitter fast på skip fordi ingen land langs Middelhavet vil slippe dem inn. Da var det en representant for Nasjonal samling som ropte «La dem reise tilbake til Afrika». Da brøt panikken løs. Møtet ble avbrutt og representanten kan vente seg et oppgjør.

Politikere fra flere andre partier krever nå harde straffetiltak mot Grégoire de Fournas, som tilhører ytre høyrepartiet Nasjonal samling. Etter episoden besluttet lederen for underhuset, Yaël Braun-Pivet, å avbryte møtet og utsette det til fredag. Hun har også varslet at saken skal etterforskes.

Setningen ble ropt mens den svarte parlamentarikeren Carlos Martens Bilongo fra ytre venstrepartiet Det ukuelige Frankrike sto på talerstolen og snakket om flyktninger og migranter som sitter fast på et redningsskip i Middelhavet. Skipet har ikke fått tillatelse til å legge til i Italia og har bedt Frankrike om gi grønt lys.

Martens Bilongo heter representanten som sto på talerstolen. Han kunne valgt å tolke tilropet i beste mening. Men valgte den mest negative.

Setningen som ble ropt, kan også bety «la ham reise tilbake til Afrika», ettersom uttalen på «de» og «han» er den samme på fransk. Det er derfor uklart om oppfordringen var myntet på Bilongo eller flyktningene og migrantene som han snakket om.

Tilropet førte til at en rekke politikere reagerte umiddelbart med å be Grégoire de Fournas forlate salen.

Martens Bilongo selv kalte tilropet for en skam.

– I dag er jeg blitt redusert til hudfargen min. Jeg er født i Frankrike, jeg en fransk parlamentariker, sier han. (NTB-AP-DPA)

Ansvarlige politikere kunne forsøkt å roe gemyttene, men gjør det motsatte.

Også statsminister Elisabeth Borne har reagert på tilropet.

– Rasisme har ingen plass i vårt demokrati, sier hun.

Den moralske perfeksjon krever handling.

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.