Nytt

Den franske presidenten Emmanuel Macron besøkte franske tropper i Gao i nordlige Mali, 19. mai. Foto Christophe Petit Tesson / Scanpix / pool

Frankrike vil i løpet av de neste ukene åpne kontorer i Niger og Chad, der de kan vurdere om migranter har rett til asyl før de reiser fra Afrika.

Asylsentrene skal også bidra til å gi bedre informasjon til migranter i Niger og Tsjad, for å hindre tilstrømming av økonomiske migranter som uansett vil bli sendt hjem fra Frankrike, kunngjorde president Emmanuel Macron mandag.

Macron fremmet i juli et lignende forslag om å opprette et registreringssenter for migranter i Libya.

Ideen ble imidlertid raskt avvist som følge av den politiske situasjonen i det nordafrikanske landet, der kaos og anarki har gjort det mulig for menneskesmuglere å sende hundretusenvis av migranter ut på en farefull ferd over Middelhavet.

I Tsjad og Niger vil asylkandidater bli utpekt ut ifra lister fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), sier Macron etter ha snakket med UNCHR-sjef Filippo Grandi i Paris.

Den franske presidenten sier den første operasjonen, i Niger, vil bli påbegynt ved utgangen av oktober.

Macron gjentar samtidig at Frankrike ønsker å sende ut økonomiske migranter «på en mye strengere måte», og samtidig være et tilfluktssted for dem som har krav på asyl.