Forsvarer John Christian Elden og Sian-leder Lars Thorsen i retten. Foto: Hanna Johre / NTB

Sian-leder er tiltalt for vold, skadeverk og krenkelse, etter det han selv mener er nødvendig selvforsvar. Han erkjente ikke straffskyld da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett onsdag.

Lars Thorsen er tiltalt for å ha sprayet tre menn i ansiktet med rød forsvarsspray i mars og april i år, samt for å ha sprayet på klærne til en fjerde mann.

Dette skal han ha gjort etter å ha blitt angrepet av disse mennene, ifølge hans egne opplysninger.

Nå står han altså tiltalt i retten, men erkjenner seg ikke straffskyldig. Det opplyser Thorsens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Ifølge loven har alle visse rettigheter knyttet til selvforsvar, og man skal ha lov til å forsvare seg uten å bli straffet for det. Dette er regulert i straffelovens paragraf 18, den såkalte nødvergeparagrafen.

Paragrafen inneholder både rettigheter og begrensninger når det gjelder slikt selvforsvar, og spørsmålet blir gjerne om  man har opptrådt innenfor de rammer loven setter.

Dersom nødverge foreligger, er en handling som ellers ville være straffbar dermed både straffri og lovlig, heter det blant annet i denne bestemmelsen.    

Han er i tillegg tiltalt for å ha hengt opp et banner med påskriften «OSLO JIHADSENTER» på Iman Aktivitetssenter i Oslo, og spredt en video på et nettsted av en av dem som ble sprayet i ansiktet.

Thorsen er leder for den islamkritiske organisasjonen Sian, og har ved flere anledninger vært omtalt i Document:

Les også:

Kvinnen som presset Sian av veien, skal ha vært ruset – er tidligere dømt for ruskjøring

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.