Åpent vindu (2021)

Å besøke kunstneren Halvard Haugeruds maleriutstilling i Galleri Haaken er som et gjensyn med en fjern fortid. En tid utenfor tiden, da det kunstneriske engasjementet siktet inn mot en sanselig skjønnhet som er evig aktuell. Fjernheten går altså ikke på tid, men i synliggjøringen av et nærvær som vi i våre dager sjelden kommer i kontakt med. Maleriene er ikke store, men formatet innbyr til en stille betraktning, nærmest som en meditasjon over enkle naturutsnitt og bruksgjenstander som kunstneren har fylt med poetisk mening.

Halvard Haugerud har et mangeårig virke bak seg som figurativ billedkunstner. Han har holdt stø kurs i forhold til malerisk teknikk og motivisk engasjement. Heldigvis har han også holdt seg unna den konseptuelle galskapen som drev mange av hans samtidige inn i tankespinn og kunstnerisk impotens. For Haugerud har denne konsentrasjonen om maleriet og den sanselige innlevelsen i det virkelighetsnære gitt stort utbytte.

Det er gledelig å kunne observere at denne maleriske utformingen og det sanselige nærværet med årene er blitt stadig mer utypet og forfinet. Som nevnt har ikke maleriene det store formatet, men de viser oss en fortettet atmosfære og naturstemning som går langt ut over bildets grenser.

Av den grunn er det en fryd å få nærkontakt med de 23 utstilte maleriene. De er som nevnt ikke store og motivene er hentet fra kunstnerens nærmiljø i indre Østfold der naturen byr på mange tiltrekkende idyller. Her speiler trærne seg i små tjern med vannliljer som flyter på en magisk overflate. Selv et lite vindusutsnitt mot hagen vibrerer av malerisk liv og fylde, for ikke å glemme noen blomstermotiver som nærmest dufter av sanselig nærvær.

Maleriene har åpenbart falt i smak hos de galleribesøkende. Alle er faktisk solgt, men de kan fortsatt motta beundring av nye besøkende. (Utstillingen varer til 15. oktober).

Fra Gyldenløves gate (2022)

I oktober (2021)

Sommerkveld (2021)

Epleblomster (2022)

Galleri Haaken, Tjuvholmen:
Halvard Haugerud, malerier
Varer fra 15/9 til 15/10, 2022

 

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.