Vindturbiner i norsk natur, her på Smøla. Foto: Kjell Herskedal / NTB.

Vindkraftselskapet som først fikk konsesjon på Bremangerlandet, har fått avslag på søknaden om utsatt oppstart. Dermed ser prosjektet ut til å stanses, og mye natur kan være reddet fra rasering.

Opprinnelig hadde selskapet Bremangerlandet Vindpark AS fått tillatelse til å oppføre 18 vindturbiner, med en høyde på 150 meter, midt i naturen på Bremangerlandet.

Men nå ser det hele ut til å blåse bort med vinden.

NTB melder om saken.

Et vilkår for konsesjonen til Bremangerlandet Vindpark AS var nemlig at driften skulle være i gang innen 1. september i år. Det klarte ikke selskapet, og nå har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) avslått søknaden om utsatt driftsstart, skriver Bergens Tidende.

Dette er ikke særlig gode nyheter for selskapet som får spolert en stor forretningsmulighet for eierne og ledelsen:

– Det ligger i kortene at vi kommer til å anke denne avgjørelsen inn for Olje- og energidepartementet, sier vindkraftdirektør Stig Svalheim i SFE Produksjon, morselskapet til Bremangerlandet Vindpark.

Men vindkraftmotstanderne jubler for NVEs avgjørelse.

– Dette var helt fantastisk. Dette er en stor seier for natur og friluftsliv, som mange har bidratt til, skriver talsperson Jørund Nygård i en tekstmelding til avisen.

Naturvernforbundet sier Bremangerlandet er et «kroneksempel» rundt feilene som er gjort i prosessene rundt utbygging av vindkraft på land i Norge.

– ….et stort steg mot endelig seier for den verdifulle naturen på Bremangerlandet. Det viser at det nytter å ta kampen for naturen, sier fylkesleder Anne-Line Thingnes Førsund i Sogn og Fjordane.

Selv om utfallet av anken er uvisst, er det mange som håper dette kan være et signal om mer rødt lys fremover for selskaper som planlegger å oppføre enorme vindturbiner i norsk natur.

Vindkraften møter økende motvind, både i lokalmiljøer som vil ta vare på naturen, og hos politikere som innser at dette er en stadig mer betent sak overfor velgerne.

Les også:   

NHO vil ha mer vindkraft, både på land og til havs

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.