Olje- og energiminister Sylvi Listhaug. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Landets nye olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) varsler strengere vurdering av søknader om etablering av vindmølleparker.

I sommer kalte Listhaug vindmøller «hvite monstre» som «forsøpler naturen».

– Jeg mener vindmøller er noe svineri fordi det bidrar til en forsøpling av norsk natur.

– Jeg mener at Norge ikke skal satse på dette nasjonalt, verken til havs eller på land. Dette er ikke lønnsomt, og ser det som uaktuelt å brette vindmøllene ut over landet og havet vårt, sa Listhaug til TV 2.

Nå er det Listhaug som har det avgjørende ordet om vindmøller i norsk terreng.

De fleste søknader ankes, og olje- og energidepartementet har siste ord.

Listhaugs syn på vindturbiner har ikke endret seg, sier hun til VG.

– Jeg syns ikke det er veldig vakkert. Det er derfor jeg sier at vi må stramme inn, og sørge for at vi har en plan for hvordan vi skal forvalte dette, sier Listhaug.

Alle søknader om konsesjoner er nå satt på vent, og Listhaug skal gå gjennom regelverket for hvordan tillatelser gis. I flere tilfeller ble tillatelsene gitt for så mange år siden at vindmøllene har vokst seg enorme og plagsomme for lokalbefolkningen i mellomtiden, ifølge VG.

– Det kan jeg si rett ut at der er det behov for å stramme til. Det har vært for slepphendt med for lite krav til søknadene, sier Listhaug.

NVEs kart over egnede områder for vindkraft ble trukket tilbake etter en klagestorm. Flere av områdene hadde sårbar natur og fugletrekk. Det var ikke mulig å finne steder der vindturbinene ikke kom i konflikt, ifølge NVE.

– Jeg mener at vi må ta vare på den fantastiske naturen vi har, og at vi må ha et bevisst forhold til hvor vi skal ha vindturbiner, sier Listhaug.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!