Det medisinske tidsskriftet The Lancet har publisert en tung rapport at det er mulig at viruset Sars-Cov-2 oppsto som en naturlig tabbe på et laboratorium i USA, men utsagnene skaper allerede reaksjoner.

The Telegraph skriver at The Lancet risikerer et tilbakeslag etter at de onsdag publiserte en stor Covid-19-rapport som antyder at sykdommen kan ha lekket fra et laboratorium i USA.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har allerede reagert på publikasjonen.

Rapporten er nøye utarbeidet, og har tatt to års arbeid. Den antyder altså at amerikansk forskning kan være medskyldige i pandemien, som på grunn av politiske reaksjoner raserte hele verdensøkonomien.

I tillegg til å nevne fasiliteter i Wuhan, bemerket den at «uavhengige forskere ennå ikke har undersøkt» amerikanske laboratorier, og sa at National Institutes of Health har «motstått å avsløre detaljer» om arbeidet sitt.

Kontroversen svirret i kommisjonen som har utarbeidet rapporten, sier den kjente professoren i økonomi, Jeffrey Sachs. Han var leder av kommisjonen bak rapporten, og angivelig er hovedmannen bak tanken om at viruset kan ha oppstått i USA.

At a conference in Madrid earlier this year, he said he was “pretty convinced” that Sars-Cov-2 “came out of a US lab of biotechnology, not out of nature” –  a claim that has since been widely promoted by Chinese diplomats.

Sachs deltok i august på en podcast med Robert F. Kennedy, som er kjent som en av verdens mest prominente motstandere av Covid-19-vaksinene.

Sachs får kritikk av andre eksperter, og anklages for å hå overkjørt den robuste forskningen i rapporten. The Lancet kritiseres for å ha motsatt seg oppfordringer om å fjerne Sachs fra kommisjonen.

– Sachs’ appearance on RFK Jr’s podcast… undermines the seriousness of the Lancet Commission’s mission to the point of completely negating it, said Prof Angela Rasmussen, a virologist at the Vaccine and Infectious Disease Organization in Canada.

Rasmussen mener dette kan være et av de mest skammelige øyeblikkene i The Lancets lange historie.

David Robertson, som er professor i virologi ved universitetet i Glasgow, er også kritisk. Han sier at «det er virkelig skuffende å se en så potensielt innflytelsesrik rapport bidra til ytterligere feilinformasjon om et så viktig emne».

Robertson beskriver ideen om at viruset stammer fra et laboratorium i USA som «ville spekulasjoner».

Men Sachs står på sitt da han blir kontaktet av Telegraph. Han sier at han personlig «overvåket denne delen av arbeidet» da Sars-Cov-2 dukket opp.

Last summer he disbanded an initial task force led by Dr Peter Daszak amid concerns it was too biased towards the natural origin hypothesis.

Sachs sier at kommisjonen bak rapporten har konsultert bredt, og hatt møter med en rekke forskere. Alle har signert på den endelige konklusjonen i rapporten, sier Sachs.

– Everybody has signed off on the final text. The question of a possible laboratory release mostly involves the question of US-China joint work that was underway on Sars-like viruses.

Dette benektes dog av professor Peter Hotez, som også var medlem av Lancets kommisjon. Han sier meningene var delte, og at han hadde presset hardt for å fjerne spekulasjonene om at USA kan ha vært kilden til viruset.

Diskusjon rundt opprinnelsen til Sars-Cov-2 var bare et lite element i rapporten, og eksperter sier at resten av artikkelen er basert på robust forskning.

Men Jeffrey Sachs er ingen hvem som helst. Han er en høyt respektert økonom, som heller ikke er redd for å komme med uttalelser som kan provosere. I 2011 sa han blant annet at innvandringen kunne ødelegge den nordiske velferdsmodellen.

Den amerikanske økonomen Jeffrey Sachs sa til Dagens Næringsliv (28/1) at han beundrer den nordiske modellen. Men han er redd for at den vil bli sårbar overfor de stadig mer omfattende internasjonale vandringene. Stor innvandring av mennesker fra andre kulturer kan svekke støtten til den nordiske velferdsstaten, fordi den er basert på andre erfaringer og andre holdninger enn de innvandrerne har.

Rapporten kom med 11 anbefalinger, blant annet sterkere regulering av handel med ville dyr, en ny biosikkerhetsavdeling i WHO og bedre internasjonalt samarbeid mot smittsomme sykdommer. I tillegg anbefalte rapporten å opprette et Global Health Fund med et budsjett på 60 millioner dollar i året, for å hjelpe helsevesen og pandemiforberedelser i fattige land.

En talsperson for Lancet sa at rapporten, i samarbeid med professor Sachs, «regelmessig hadde evaluert arbeidet til hver Task Force etter hvert som vitenskapelig bevis om Covid-19 utviklet seg, for å sikre at den endelige fagfellevurderte rapporten ville gi verdifull ny innsikt for støtte en koordinert, global respons på Covid-19, samt for å forhindre fremtidige pandemier og begrense fremtidige sykdomsutbrudd.»

NTB nevner rapporten i dag, men ikke påstandene om lekkasje fra USA, selv om de siterer Sachs. De fokuserer på rapportens kritikk mot håndteringen av pandemien.

Verdens håndtering av pandemien er en «enorm global fiasko», ifølge en Lancet-rapport.

– Det svimlende tapet av liv i de to første årene av covid-19-pandemien er en dyp tragedie og en massiv samfunnssvikt på flere nivåer, sier Jeffery Sachs som er professor og leder for kommisjonen.

Det er dog en nokså vag påstand rapporten kommer med. I teorien kan viruset «muligens» ha oppstått på et mikrobiologisk laboratorium hvor som helst i verden.

Hva som er det korrekte her er umulig å avgjøre på så kort sikt. Men en ting vi kan konkludere med, er at historien om Covid-19 langt i fra er ferdig forfattet.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.