Klima-ekstremister under en tidligere aksjon i Oslo, der de limte og lenket seg fast blant annet til en tankbil. Foto: Torstein Bøe / NTB

Norske klimaekstremister har igjen vist sitt lavmål, gjennom en såkalt aksjon. Denne gangen var oljemessen i Stavanger åsted for det de fleste vil oppfatte som barnslig pøbeloppførsel.

Under påskudd av å skulle redde klimaet fra den fæle oljeindustrien, hadde en håndfull unge klimaekstremister funnet veien til oljemessen i Stavanger.

I stedet for å forsøke å fremme sin sak gjennom voksen argumentasjon og debatt, valgte de å opptre som tåpelige unger. Deres bidrag til samfunnsdebatten var å lime seg selv fast i diverse inventar, samt å utløse en brannalarm.

Det er E24 som skriver om dette opptrinnet fra gruppen som muligens forventer at noen skal ta dem på alvor:

Aksjonistenes hovedbudskap er å stoppe oljeletingen.

Det er organisasjonen SOL, Stopp Oljeletingen, som står bak protestene.

Rundt lunsjtider gikk brannalarmen på konferansen. Aksjonistene bekrefter at det var de som utløste brannalarmen.

Vebjørn Bjelland Berg fra aktivistgruppen SOL synes det er forkastelig at Stavanger feirer en industri som risikerer en «samfunnskollaps», skriver E24.

Ekstremistenes talsmann hadde følgende å legge til:

– Vårt budskap går ut til politikerne. Vi krever at de stanser all videre leting etter olje og gass og stater en rettferdig omstilling for oljearbeiderne umiddelbart, sier han.

Ifølge Dagsavisen (betalingsmur) har denne Vebjørn Bjelland Berg nærmest gjort til en vane å lime seg fast her og der for å fremme sine synspunkter på «klima, miljø og sånt».

Så langt har han først og fremst oppnådd å havne i fengsel og få en del bøter, samt å fremstille seg selv i et noe spesielt lys.

De fleste slike aksjonister livnærer seg gjerne seg gjennom de rause, offentlige ytelsene vi har her i landet, som studielån, stipender og ulike former for NAV-støtte. Det er ikke opplyst om dette også gjelder lime-spesialisten Vebjørn Bjelland Berg.

Få av aksjonistene ser ut til å reflektere noe videre over at slike ytelser er muliggjort nettopp ved at den norske stat har enorme oljeinntekter. I land uten denne typen inntekter kan ungdommer som dette bare drømme om å motta slike ytelser.

Den «samfunnskollapsen» disse ekstremistene og aksjonistene i første rekke bør frykte, er dermed den de selv arbeider så utrettelig for å få gjennomført, nemlig at Norge mister økonomisk evne til å brødfø slike som dem.

Ironisk nok utløste pøbel-aksjonistene en brannalarm akkurat i det lederen i Natur og Ungdom, Gina Gylver, sto på scenen. Natur og Ungdoms klimabudskap inneholder mye av den argumentasjonen mot olje-oljevirksomhet som aksjonistene også står for.

Deler av bygget ble evakuert, men alarmen har foreløpig ikke hatt konsekvenser for det offisielle programmet på konferansen.

Denne bisarre formen for aksjoner er kjent også andre steder i Skandinavia: 

Klimaaktivister sperret vei i Stockholm, forhindret ambulanser på utrykning

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.