Per-Willy Amundsen (FrP). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

FrP-representant Per-Willy Amundsen mener klimaekstremister som bruker hærverk og ulovligheter er terrorister. Men Politiets sikkerhetstjeneste, PST, er ikke særlig bekymret for situasjonen.

Det er i et innlegg på sin Facebook-side at den profilerte FrP-representanten sier sin oppriktige mening om klimaekstremistene som i senere tid har utøvet hærverk en rekke steder. De har også truet med ytterligere aksjoner.

I en debatt i NRK TV forsøkte disse ekstremistene å legitimere og få forståelse for at det er «nødvendig å bruke vold» for å fremme den type meninger de har.

Dette er fullstendig forkastelig for Amundsen, som for øvrig er formann i Stortingets justiskomite. I sitt innlegg skriver han:

I går kveld deltok jeg i NRK Debatten for å diskutere «sivil ulydighet». Det skulle vise seg at ordene som falt fra en av mine meningsmotstandere var langt mer ekstreme enn jeg hadde forventet.

Ifølge Amundsen står disse menneskene for langt mer ekstreme synspunkter enn han hadde trodd:

Det var uvirkelig, sjokkerende og skremmende å lytte til en klimaaktivist som ikke ville ta avstand fra bruk av vold for å fremme sin sak.

For dem som så debatten, var det tydelig at Amundsen ble temmelig satt ut av hvor langt disse unge menneskene er villige til å gå, noe han også skriver i sitt Facebook-innlegg:

Ikke nok med at han representerer krefter som forsvarer skadeverk på nasjonale kulturskatter for å såkalt «redde klimaet», disse farlige aktivistene setter «klimakampen» foran menneskeliv og menneskeverd.

Han refererer videre til at det trues med fremtidig skadeverk og sabotasje mot helt konkrete, samfunnskritiske mål i Norge:

Til Nettavisen har den samme aktivisten uttalt følgende: «Som marxist er ingen fiende større enn privat eiendom. Enkeltmennesker er jeg ikke spesielt interessert i. Men sabotasje oljeinfrastruktur, kontorene til Equinor, Stortinget er legitime mål.»

VG melder fredag at den mest rabiate klimaekstremisten har meldt seg ut av den aktuelle hærverk-organisasjonen etter debattprogrammet:

Aktivist Joachim Skahjem (24) sa han tror vold kommer til å bli brukt i klimakampen. Nå forlater han organisasjonen Stopp Oljeletinga, skriver VG.

VG fortsetter:

Kvelden i forveien åpnet Skahjem for voldsbruk i klimakampen på NRK-programmet «Debatten». Skahjem understreket at han håpet at volden ville være rettet mot eiendom, ikke samfunnet generelt.

VG siterer også PSTs syn på denne typen ekstremister, og det går frem at politiet ikke ser spesielt alvorlig på deres virksomhet:

– Vi ser det som svært lite sannsynlig at klimaaktivister vil forsøke å utføre terrorhandlinger i Norge, sier Veum.

«Svært lite sannsynlig» betyr ifølge PSTs definisjon under 10 prosent sannsynlighet for at noe skjer.

Dette til tross for at det er truet med helt konkrete aksjoner mot blant annet Equinor.

Dette er i tråd med PSTs nasjonale trusselvurdering fra 2022.

I den står det at PST forventer at høyreekstremister og ekstreme islamister vil fortsette forsøke å utføre terrorhandlinger. Klimaaktivister derimot, vil sannsynligvis heller benytte seg av ulovlige virkemidler og ikkevoldelige aksjoner, forklares det.

Les også: 

Norsk klima­ekstremist: – Jeg tror vold kommer til å skje og utelukker ikke at liv kan gå tapt i klimakampen

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også denne nyheten:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.