PST forventer et «betydelig antall» trusler og hatefulle ytringer mot Pride og LHBT+ i sosiale medier frem mot Pride-måneden juni, men det er ikke noe som tilsier at noen planlegger voldelige angrep.

Det er i korte trekk innholdet i PSTs 5-siders rapport om trusselbildet før Pride 2024.

Vurderingen ble lagt frem på en trygghetskonferanse for Pride i helgen, der mer enn 150 Pride-arrangører deltok, sammen med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og PST.

Initiativet til konferansen ble tatt av Oslo Pride og Enger Mehl.

– Alle som vil feire skal vite at vi gjør vårt ytterste for å bidra til trygge og gode Pride-arrangementer over hele landet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl ifølge regjeringens pressemelding.

De to grupperingene som nevnes som trusselaktører er som vanlig ekstreme islamister og høyreekstremister. Trusselen fra islamister er ifølge PST skjerpet sammenlignet med 2023 og «fremstår som noe mer alvorlig enn fra høyreekstremister».

Terrortrusselnivået i Norge er per medio april moderat, det vil si nivå 3 av 5. Det betyr at PST vurderer at én eller flere personer kan ha intensjon om å gjennomføre terrorangrep, uten at personen(e) har tatt konkrete skritt eller vurderes å ha realistiske planer. Det kan også innebære at noen forhold forsterker terrortrusselen.

Det vurderes som 40-60 prosent sannsynlig at både høyreekstremister og ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge i 2024.

– Folkerike mål med få eller ingen sikringstiltak utgjør fortsatt de mest utsatte terrormålene i Norge. En stor del av forsøk på terrorangrep i Vesten de siste årene har blitt rettet mot slike mål, sa leder for PSTs kontraterroravdeling Lars Lilleby på konferansen.

– Vi er i trygge hender. Dialogen og samarbeidet mellom sikkerhetsmyndighetene og pridearrangørene er godt, og vi gleder oss til å feire mangfoldet og kjærligheten. I fjor ble det arrangert over 90 prider over hele landet, og vi er klare for enda flere i år, sier daglig leder i Oslo Pride, Dan Bjørke.

PST gir seg i rapporten inn på en analyse av trusselaktørenes oppfatning av LHBT-komplekset. Normalisering av homofiles rettigheter knyttes blant annet opp mot antisemittisme.

Ekstreme islamisters fiendebilde bygger på en oppfattelse av at Vesten er i krig med muslimer og krenker islam. De mest utsatte terrormålene for ekstreme islamister er sivile folkemengder, institusjoner og personer som oppfattes å føre krigen mot religionen og fornærme islam. Sivile generelt, som oppfattes som «vantro», samt uniformert politi- og forsvarspersonell rammes langt oftere enn LHBT+ spesielt.

Ekstreme islamister oppfatter den vestlige omfavnelsen av LHBT+-rettigheter og liberale seksuelle verdier som umoralske og anti-islamske. Målsetningen er sjelden først og fremst å utrydde eller kun ramme LHBT+-personer, men å ramme vestlige vantro generelt. Ekstreme islamister ser på LHBT+ og et vidt spekter av andre mål som representanter for Vesten og verdier de tar avstand fra.

Fiendebildet til norske høyreekstremister bygger på en oppfattelse av at den «hvite» nasjonen, kulturen og «rasen» er truet. De mest utsatte terrormålene for høyreekstremister er individer, grupper eller institusjoner som inngår i deres fiendebilde. Dette omfatter religiøse minoriteter, personer med ikke-vestlig utseende, politikere, tradisjonelle medier, myndigheter, i tillegg til LHBT+.

I likhet med ekstreme islamister, opplever også høyreekstremister at LHBT+-rettigheter og en normalisering av LHBT+ i det norske samfunnet som et moralsk forfall. Videre knyttes LHBT+ sin plass i det høyreekstreme fiendebilde til antisemittiske konspirasjoner. Enkelte høyreekstremister hevder at det er en skjult og ondsinnet jødisk maktelite som fremmer LHBT+-rettigheter i det norske samfunnet.

For både ekstreme islamister og høyreekstremister kan LHBT+ som potensielt terrormål omfatte personer som selv definerer seg som LHBT+. Det kan også omfatte samlingsteder og mennesker som aksepterer disse verdiene, eller er med og feirer dem. Videre vil også personer som omgås, forsvarer og støtter LHBT+-personer, eller oppholder seg på steder forbundet med LHBT+, være potensielle terrormål.

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.