Offisiell svensk kriminal­statistikk for 2015–2018 som er offentlig­gjort av Brotts­förebyggande rådet (Brå), viser at personer med opphav fra Afrika og muslimske land er mest over­representert i kriminal­saker, spesielt i voldssaker.

Tallene over siktede i kriminalsaker etter opphav ble sist mandag anskueliggjort av Affes Statistik-blogg, som har analysert demografi- og kriminaldata i flere år.

Det er blant vedleggene til en Brå-rapport at Affe finner informasjonen:

I Brå:s senaste rapport om invandrarnas brottslighet, Brå 2021:9, finns det en tabell (B 42) i bilagorna som är värd att granska. Den visar överrisk i brottslighet i olika brottskategorier efter ursprungsområden.

For samtlige lovbrudd er personer av utenlandsk opphav i gjennomsnitt siktet 2,5 ganger hyppigere enn svensker. Forskjellene mellom gruppene er imidlertid store.

Gruppene med størst overrepresentasjon kommer fra Afrika og Asia, men for Asias vedkommende merker en seg at overrepresentasjonen er mye større i Sentral- og Vest-Asia, der befolkningene overveiende er muslimske. Østasiater blir ikke hyppigere siktet enn svensker.

Forskjellene fremstår mer dramatiske hvis man ser spesielt på de groveste voldssakene, både hva angår drap og drapsforsøk

og voldtekt:

For statistikk over flere lovbruddskategorier, se Affes Statistik-blogg.

De svenske tallene er ikke kvalitativt svært forskjellige fra norske tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde i 2019.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.