Ord og bilder er mektige våpen. Misbruk dem ikke! Norsk Presseforbund.

I september i fjor kunne vi lese i samtlige norske aviser om ridende grensevakter med pisk langs grensen mellom USA og Mexico. Og med glødende aktivisme forteller de det flere i USA påpeker; at synet av en en hvit maktperson med pisk på hest som kontrollerer mørkhudede personer er som et glimt tilbake til slavetiden.

Alle overskriftene antydet at grensevaktene brukte pisk som Aftenpostens Bildene av ridende grensevakter med pisk vekker oppsikt, selv om vi kunne lese til slutt i samtlige artikler fra nyhetsbyrået AP at bildene de har sett, tyder på at det ikke ble brukt pisk mot migrantene, men for å kontrollere hestene.

Bare noen dager etter hendelsen uttalte fotografen som tok bildene at grensevaktene ikke pisket haitiske migranter. Fotograf Paul Ratje fortalte at han så migrantene løpe og prøvde å unnvike hestene som agentene rir på, og agentene svingte tøylene, men siktet ikke mot migrantene:

― Han svingte den, men jeg så ikke at han faktisk pisket noen med den. Det er noe som kan misforstås når du ser på bildet.

Ingen av avisene, så vidt jeg vet, oppdaterte historien om  uttalelsen til fotografen. Antageligvis fordi en oppsiktsvekkende historie om en hvit maktperson som pisker mørkhudede personer er gull verdt for den venstrevridde media. Ikke bare i USA som er beryktet for dette, men også i Norge. Og enda mer betydningsfullt er det hvis det handler om noen som håndhever loven i det som norsk media liker å fremstille som et systematisk rasistisk USA. 

Og da er det heller ikke så farlig om hele historien viser seg å være falske anklager.  Eller at heksejakten mot fire grensevakter som setter livet på spill hver bidige dag, har ødelagt deres karrierer og bidrar til at moralen til grensevaktene er på et historisk lavt nivå. Likesom i politistyrkene i USA etter Defund the Police spetakkelet.

Hvordan får norske journalister eller redaktører seg til å bruke ordet hvit maktperson i en sak når de ikke vet hele historien? Som vi vet er det noe av det mest nedlatende skjellsordet noen kan bli kalt, nesten verre en kakkerlakk, og forbindes med KKK og Hitler:  White Power, White Supremacy. Kanskje jeg går off the deep end her, men grenser det ikke til loven §185 om hatefulle ytringer:  «Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring.» Er det da greit at norsk presse kaller herotiske grensevakter på andre siden av Atlanteren for hvite maktpersoner?

«Skal granske pisking av haitiske migranter: − Forferdet», skrev VG noen dager etter hendelsen, og pisker opp retorikken for å sjokkere leserne.:

― De viser også at flere migranter tilsynelatende blir pisket av grensevaktene med deler av de lange tøylene – som egentlig skal brukes for å styre hestene. Det hvite hus har kritisert bruken av hestetøyler mot migrantene, og sikkerhetsminister Mayorkas har sagt at de vil granske hendelsen.

Og gransket hendelsen gjorde US Customs and Protection (CBP), med hele 511 byråkratiske sider for å bevise det som mange allerede visste var falske anklager.  Og ikke overraskende, har ingen norske aviser oppdatert saken nå da granskingen er over nesten et år senere. New York Post skrev forrige uke:

Biden-administrasjonen innrømmet fredag ​​at de ridende grensevaktene ble falskt anklaget for å ha «pisket» haitiske migranter i Texas – men de fire CBP-agentene vil likevel bli displinert. I rapporten fra CBP, fant de ingen bevis for at grensevaktene pisket, med vilje eller på annen måte, noen migranter med tøylene. Rapporten ble utgitt mer enn ni måneder etter at Mayorkas lovet at en etterforskning av hendelsen ville ta dager, ikke uker. 

Det er et langt sprang fra i fjor da Biden offentlig gjentok falske påstander fra liberale aktivister om at agenter hadde brukt tøylene for å piske de hjelpeløse, flyktende migrantene:

― Å se folk behandlet som de gjorde … ​​det er opprørende,» sa presidenten den gangen før han sverget: -Jeg lover deg, disse menneskene vil bøte for det de har gjort. Det vil være — en etterforskning er i gang nå, og det vil få konsekvenser. Det vil få konsekvenser. Det er en skam. Men ikke bare det . . . det er det farlig; det er feil. Det sender en feilaktig budskap ut i verden. Det sender et feilaktig budskap på hjemmebane. Det er rett og slett ikke hvem vi er.

Et øyeblikk der trodde jeg han innrømmet anklagene mot Hunter.

Visepresident Kamala Harris gikk et skritt videre og  sa at agentenes handlinger minnet henne om slaveriet. For både hun og Biden ser verden med rasismebriller.  CBP-kommissær Chris Magnus understreket at pisker er ikke en del av grensepatruljens trening eller utstyr. Men, likevel, i stedet for å be om unnskyldning for den falske anklagen, presset Biden administrasjonen CBP-tjenestemenn for å finne noe på grensevaktene. Og konklusjonen var at de hadde brukt unødvendig makt mot migrantene. Og en agent hadde handlet uprofesjonelt og brukt nedsettende og upassende språk og manøvrert hesten sin på en usikker måte under hendelsen. Altså, i mengden med tusenvis av illegale som de forsøkte å holde kontroll over med redusert styrke hadde han kommet for nær et lite barn på betongrampen som fører ut av elven. 

Og vi får ikke vite hva slags politisk ukorrekt språk agenten har brukt. Og noe som ikke ble rapportert er at grensevaktene må bruke hester fordi terrenget kan ikke nåes med biler og andre kjøretøy. Disse grensevaktene har brukt hele livet til å opprettholde lov og orden, de er stolte av jobben sin, det er hele livet deres, mange er minoriteter; og de blir behandlet som annerangs borgere. Spesielt mediene.  

Grensepatruljens fagforeningssjef Brandon Judd anklaget Det hvite hus for en «political hit job» mot agentene, som kan forvente straff fra en irettesettelse til i verste fall oppsigelse.

― Dessverre gjorde presidenten dette til det teateret det har blitt. Hvis han bare hadde holdt kjeft og latt prosessen forløpe som den burde i stedet for å dømme før fakta var inne, ville vi ikke diskutere dette nå. Vi er interessert i en full frifinnelse og ikke en politisk skueprosess .

Et par dager senere kommer grensepatruljens fagforeningssjef med nok en uttalelse og denne gangen sparer han heller ikke på ordene. Han forteller the Epoch Times at Joe Biden har ødelagt karrierren til grensepatruljeagentene:

― Presidenten anklaget dem for en kriminell handling. Han har ikke beklaget det.

Men Judd forventer ikke at verken Biden eller visepresident Harris, som var forferdet (outraged) over behandlingen av illegale immigranter vil beklage.  Agentene ble raskt tatt ut av aktiv tjeneste etter den omfattende dekningen av hendelsen 19. september 2021. På det tidspunkt hadde så mange som 30 000 av for det meste haitiske illegale immigranter tatt seg inn i USA og opprettet en provisorisk leir under en bro som forbinder Del Rio, Texas og Mexicos Ciudad Acuña, mens de ventet på å bli behandlet av grensepatruljen. Ryktene om et opprør hadde sirkulert ettersom forholdene forverret seg. 

Tenk dere det. En folkemengde med illegale innvandrere på størrelse med en liten by i Norge som et få antall grensevakter skal ha kontroll over.

Judd sa at han frykter at etterforskere ikke hadde noe annet valg enn å finne en slags feil gitt den raske fordømmelsen fra Biden, Harris og sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas.

― Og feilen de fant er noe av det svakeste jeg noen gang har sett i min 25 år lange karriere. Og jeg ser disiplinære forslag gang på gang, og har jeg aldri sett et mer spinkelt grunnlag. 

Han forteller også at situasjonen er absolutt demoraliserende for grensevaktene fordi de involverte agentene utførte en lovlig politioperasjon.

En grensepatruljeagent i Del Rio-sektoren som fryktet konsekvenser uttalte seg på betingelser av anonymitet. Han sa agenter på bakken ble satt i en felle av ledelsen for å mislykkes i en «no-win-situasjon», på grunn av mangel på arbeidskraft og kapasitet til effektivt å håndtere flommen av illegale immigranter som kom inn i USA den aktuelle dagen.

― Når det gjelder hestepatruljen, vet vi hva som skjedde. Agenter vet hva som skjedde. Ledelsen vet hva som skjedde. Og i stedet for å støtte agentene deres for å gjøre så godt de kunne med det lille de hadde, bestemte ledelsen seg for å spille «Monday morning quarterback» fra sine komfortable kontorer.  De dro på en fiskeekspedisjon, på jakt etter grunner til å få agenter i trøbbel for å blidgjøre administrasjonen de jobber for.  Våre ledere må slutte å si Honor First og begynne å leve Honor First.

Flere republikanske lovgivere og Texas statsadvokat Ken Paxton ber Biden-administrasjonen og deres allierte i media om å be om unnskyldning til de modige grensevaktene for falske anklager og for å ha ødelagt ryktet deres.

Jeg utfordrer norsk media å gjøre det samme. Eller i det minste fortelle sannheten. 

 

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.