I det siste har man sett en økende trend av klimaekstremister som benytter seg av sivil ulydighet for å få oppmerksomhet. Både flyplasser, sportsarrangement og trafikken på europeiske veier og motorveier har blitt rammet av aktivistene som har et økende oppmerksomhetsbehov etterhvert som klimatiltakene viser seg fånyttes, fossilbruken øker som forventet og «tippepunktet» i 2030 nærmer seg, samtidig som media pumper ut angstdrivende katastrofevarsler på grunn av varmt sommervær.

Sist ut var søndagens protest i Nord-Italia som ble utført av en en mann og to kvinner fra klimaaktivistgruppen Ultima Generazione (‘Siste generasjon’). De rullet ut et banner hvor det sto: «Siste generasjon, ingen gass uten kull», mens de forsøkte å lime hendene fast på Botticellis maleri «Primavera» fra 1400-tallet som henger i Uffizi-galleriet i Firenze.

Aktivistene, som hadde løst pulikumsbillett, ble imidlertid kontant revet løs og slept vekk av en våken sikkerhetsvakt før de satt skikkelig fast, og ble fjernet fra galleriet av politiet. Nå hylles sikkerhetsvakten i sosiale media for sin «no nonsens» inngripen. I en uttalelse sier galleriet:

– Hvis det ikke hadde vært de spesielle beskyttelsene som ble besluttet av museets hovedverk for noen år siden av ledelsen, ville vi i dag hatt en viktig skade på verket, slik det nylig skjedde i andre museer.

Det italienske galleriet sikter her til Just Stop Oil-aktivister som 4. juli gjennomførte en protest ved et britiske Nasjonalgalleriet ved å dekke John Constables «The Hay Wain» med sin egen versjon med doble gule linjer, forurensning, fly og en vaskemaskin, før de limte hendene til rammen i en protest mot britiske olje- og gassprosjekter, mens passive sikkerhetsvakter bare så på.

Dobbeltmoralisme mangler de grønne aktivistene imidlertid aldri: Det viste seg at klimaaktivisten Hannah Hunt (23) elsker å reise med fly på eksotiske reiser til Bali, Australia og Kanariøyene for å komme unna det kalde britiske været. Gruppen Ultima Generazione har på sin side lagt ut en uttalelse på egen nettside hvor de forsikrer at de utviser «stor forsiktighet».

Negativ utvikling

Myndigheter og kunsthistorikere nærer en økende bekymring for at klimaaktivister vil bli stadig mer ekstreme i sin bruk av sivil ulydighet og ekstreme protester for å få oppmerksomhet – ikke minst nå som klimapropagandaen har eksponert i useriøse media på grunn av sommervarmen, naturgass og atomkraft har blitt «grønt»og bruken av fossil energi øker dramatisk for å berge klimapolitikernes maktposisjoner etter alle feilbeslutningene.

Klimahysteriet har allerede tatt liv: I forbindelse med Earth Day 22. april valgte 50 år gamle Wayne Bruce å sette fyr på seg selv foran U.S. Supreme Court. Hvor lang er veien til å sette fyr på infrastruktur man ikke liker da?

Etterhvert om «vippepunktet» i 2030 nærmer seg, og klimapolitikken vil feile i CO2-kutt, er det en høyst reell fare for at de mest ekstreme klimaaktivistene vil gå fra fra aktivisme, til sivil ulydighet og videre til rent hærverk og kanskje terrorangrep, slik man har sett før med ekstremistiske politiske bevegelser. I hvilken grad er PST på denne ballen av «antistatlige holdninger»?

Allerede i 2009 advarte jeg om at grønn politikk er uten bremsefunksjoner, og har potensiale til å skape et nytt «grønt» AKP-ml, komplett med våpentrening og drømmer om væpna revolusjon. Det er nemlig ingen tegn til at   klimafanatikere har tenkt å gi opp livsløgnen sin frivillig.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.