Begivenhetenes omfang har utløst alarmer fra anklagemyndighetene og menneskerettighetsorganisasjoner.

Torsdag ble minst 18 sivile drept under en politirazzia i favelaen Morro do Almao i Rio de Janeiro. Militariserte sikkerhetsstyrker gikk inn i favelaen for å lete etter medlemmer av en bande som har angrepet banker, biler og lastebiler. I tillegg døde en politimann.

Ofrene inkluderer 16 antatt kriminelle, en kvinnelig forbipasserende pluss politimannen.

Nesten 400 agenter og medlemmer av den spesialiserte politibataljonen Batalhão de Operações Policiais Especiais deltok i operasjonen. De var støttet av ti pansrede kjøretøy og fire helikoptre som ble angrepet med langdistansevåpen.

Torsdag ettermiddag begynte det å dukke opp bilder på sosiale medier som viste beboere som bar blodige kropper pakket inn i laken ut av favelaen. Først langt på natt til fredag bekreftet myndighetene at 19 personer var død.

Omfanget av hendelsene har utløst alarm ettersom dette ikke er første gang politiet i Rio de Janeiros aksjoner har etterlatt et høyt antall lik.

I mai 2021 etterlot en politiaksjon i Jacarezinho-kvarteret 28 døde, det høyeste antall i Rio de Janeiros historie. Ett år senere døde 25 mennesker som følge av en operasjon i Vila Cruzeiro.

Politifullmektig Fabricio Oliveira svarte på kritikk av politiets arbeide:

– Hvis det kommer klager på politiets jobb, vil det bli etterforsket. Men de kriminelle organisasjonene tvinger oss til å forårsake en viss uorden under politiaksjoner.

Favelaen Complexo do Alemao er et lavinntektssamfunn bestående av 13 slumområder som huser omtrent 70 000 mennesker.

 Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.