St. Olavs hospital HF i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Flere sykehus opplever nå stor pågang, blant annet på grunn av en ny bølge av koronaviruset. I Oslo og Trondheim er kapasiteten nesten sprengt. Mange vil huske å ha hørt dette før.

Den nye runden med mutasjoner av koronaviruset har skapt ekstra stor pågang ved landets sykehus.

Dermed oppstår igjen den type kapasitetsproblemer det var mye fokus på her i landet ved innledningen av pandemien, våren 2020.

Ved Oslo universitetssykehus beskrives en akutt situasjon som stadig forverres:

– Vi jobber hardt for å få det til å gå rundt, sier sykepleier og seksjonsleder ved akuttavdelingen Jens Christian Holmberg på Oslo universitetssykehus (OUS) til TV 2

NTB skriver at disse sommermånedene er travle for Oslo universitetssykehus. Noe av grunnen til det er koronaviruset. Onsdag varslet Folkehelseinstituttet (FHI) at sykehusene må belage seg på flere innleggelser fremover.

– Den siste uken har det vært en økning i innleggelser av koronapasienter. Det er det som gjør at det blir krevende, sier han.

På Ullevål sykehus i Oslo får de inn rundt 40 koronapasienter hver uke. Den siste tiden har det også blitt lagt inn en del pasienter med ulike skader og diagnoser, som samtidig har hatt korona.

– Kapasiteten er ganske sprengt, spesielt på medisinsk klinikk som tar vare på de fleste av disse pasientene, sier Holmberg.

Men det er ikke bare i Oslo at sykehusene sliter med kapasiteten.

St. Olavs hospital i Trondheim opplyser at den høye tilstrømningen av pasienter, kombinert med et høyt antall utskrivningsklare pasienter, skaper betydelige kapasitetsutfordringer.

– Dette er en svært krevende situasjon ved inngangen til sommerferien, sier sykehusdirektør Grethe Aasved ved St. Olavs hospital.

Enkelte vil muligens etterlyse en viss læring av de kapasitetsproblemer sykehusene opplevde allerede for to år siden. Men det ser faktisk ut til at situasjonen er den samme som den gang, nemlig et sykehusvesen som har vansker med å takle slike topper som nå og da kan oppstå.

Les også: 

Hvor har det blitt av sykehuskapasiteten?

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Stadig like aktuell:
Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document i sommer:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.