Somaliere i Kobenhavn. Foto: Ane H. Lunde / NTB.

Folketallet i Danmark øker, men det er i hovedsak personer med innvandrerbakgrunn som står for veksten. Tyrkere, irakere og somaliere preger bildet sterkt.

Befolkningen i Danmark øker, men andelen etniske dansker minker. For økningen utgjøres i stor grad av personer med bakgrunn fra andre land, og ikke-vestlige land står for flertallet.

90 prosent av alle nye, danske borgere har innvandrerbakgrunn. Det er kort oppsummert fasiten, slik det fremgår i en artikkel i Den Korte Avis:

Danskerne bliver langsomt, men sikkert færre og færre i det land, der trods alt stadig er deres, skriver avisen.

Man tar for seg utviklingen, basert på tall fra Danmark Statistik:

Målt over en ti-årig periode fra den 1. april 2013 og til og med den 1. april i år, er antallet af indbyggere i Danmark steget med 281.000.

I runde tal er der tale om en stigning fra 5,6 millioner den 1. april 2013 til i alt 5,9 millioner den 1. april i år.

Men går man inn i tallene, fremkommer den nokså oppsiktsvekkende konklusjonen:

Men danskerne står kun for en tiendedel af tilvæksten

Det er dog ikke danskerne selv, der står bag befolkningstilvæksten. Den er næsten udelukkende baseret på indvandrere og efterkommere.

Det drejer sig i runde tal om en tilvækst på 24.000 danskere mod en tilvækst på ikke færre end 254.000 indvandrere og efterkommere.

Et flertall av innvandrerne og deres etterkommere har ikke-vestlig bakgrunn:

Fordelt på vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er der tale om en tilvækst på 106.000 vestlige og 148.000 ikke-vestlige.

Den 1. april i år udgjorde vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere med tilsammen 860.000 indbyggere i alt femten procent af den samlede befolkning i Danmark.

Det drejer sig om 541.000 personer med oprindelse i ikke-vestlige lande og 319.000 med vestlig oprindelse.

Det sparsomme, etnisk danske bidraget til befolkningsveksten er mindre enn det som kommer fra muslimske land:

Danskernes bidrag til befolkningstilvæksten med 24.000 personer er endda lavere end den befolkningstilvækst, der udgår fra muslimske kredse med høj kriminalitet, og hvor der er store problemer med integration.

Det viser sig, at alene 12 ud af 23 MENAP-lande plus Tyrkiet bidrog med i alt 38.000 tusinde personer til befolkningstilvæksten. Det er 14.000 flere end danskerne har bidraget med.

Befolkningsveksten skyldes primært fødsler

Den Korte Avis påpeker at innvandringen alene de seneste ti år ikke kan forklare den kraftige befolkningsveksten i Danmark. Det meste skyldes fødsler, ikke minst blant innvandrede:

Den Korte Avis har undersøgt fødselsmængden blandt alene de tolv MENAP-lande inklusive Tyrkiet.

Blandt dem var bidraget til befolkningstilvæksten som nævnt på 38.000 personer, men en gennemgang af antal fødte i perioden 2013 – 2021 viser, at kvinder fra de pågældende lande i den periode fødte ikke færre end 31.000 børn.

Tyrkerne topper listen med 9.703 fødsler efterfulgt af Irakerne med 4.100 fødsler. På tredjepladsen ligger somalierne med 3.139 fødsler i perioden 2013 – 2021, skriver avisen.

Les også: 

Av med silkehanskene: Danmark vil utvise narkotika­kriminelle innvandrere

Bestill fra Document forlag:

Ny bok!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!


Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.