12. mai skal det holdes et globalt møte for å finne veien ut av koronakrisen og gjøre verden bedre rustet til å møte fremtidige pandemier.

I tillegg til USA, skal møtet ledes av Tyskland, Indonesia, Senegal og Belize, som har formannskapet i henholdsvis G7, G20, den afrikanske union og den karibiske samarbeidsorganisasjonen Caricom.

– Toppmøtet innebærer en dobling av den kollektive innsatsen for å avslutte den akutte fasen av covid-19-pandemien og forberede oss på fremtidige helsetrusler, heter det i en felles uttalelse fra landene. (NTB)

Dette blir den andre globale samlingen om Covid-19.

Sykdommen har offisielt ført til over 6 millioner døde. Dog er disse tallene svært usikre, da mange døde med påvist smitte, uten at det alltid var Covid-19 som var dødsårsaken.

Selv om dødsraten har falt markant over hele verden, fortsetter viruset å spre seg, noe som hindrer mange land i fjerne restriksjonene. I Kina er Shanghai inne i en svært streng nedstenging.

Myndighetene i mange innførte kraftige restriksjoner, som førte til stor økonomisk nedgang.

– Framveksten av nye varianter som omikron, understreker behovet for en global strategi for å kontrollere covid-19, heter det i uttalelsen.

Hvordan disse globale løsningene skal gjennomføres skriver ikke NTB noe om. På hjemmesiden til Det hvite hus kan man lese uttalelsen.

We know we must prepare now to build, sustain, and finance the global capacity we need, not only for emerging COVID-19 variants, but also future health crises.

To help achieve these goals, we urge all countries and stakeholders to pledge to take urgent actions to create the systems we need to end the acute phase of COVID-19, save lives, and build better health security and health systems.

Språkbruken er tatt rett ut av The Great Reset-språket: stakeholders, sustain, global, Build (Back) Better.

Nederst i uttalelsen listes det opp noen nøkkelpunkter.

  • Getting shots into arms;
  • Deploying tests and treatments, especially for the highest-risk populations;
  • Expanding and protecting the health workforce and minimizing disruptions to routine and essential health services;
  • Enhancing access to medical countermeasures, including research and development and scaling and diversifying local and regional manufacturing; and
  • Generating sustainable financing for pandemic preparedness, health security, and health systems

Man skal altså fortsette å vaksinere, selv om de fleste har tatt både to eller flere doser og smitten sprer seg allikevel. Testregimet skal fortsette. Og man skal skaffe tilveie nødvendig finansiering av utbygging og forbedringav det globale helsesystemet.

Hele den globale kapasiteten skal finansieres, og man får en begrunnet mistanke om hvilke land som kommer til å stå for finansieringen.

Regningen kommer trolig til en postkasse nær deg.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.