– Jeg vil beklage til dem jeg har såret. Jeg har gjort flere dårlige valg og vurderinger, og vil gi en uforbeholden unnskyldning for at mine handlinger har gjort livet vanskeligere for andre, sier Enoksen.

– Jeg har i dag gitt beskjed til min partileder Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre om at jeg ønsker å fratre som forsvarsminister, sier Enoksen.

Sp er nede på 6,1 prosent på siste meningsmåling.

Støre sier Enoksens handlinger ikke er forenelige med tilliten man er avhengig av som statsråd.

– Jeg ble gjort kjent med saken som gjør at Enoksen trekker seg, i går kveld. Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet, men jeg mener det som framkommer i saken, er av en karakter som ikke er forenlig med den tilliten man er avhengig av som statsråd, noe jeg har formidlet direkte til Enoksen. Derfor er det riktig at han beklager og går av, sier Støre.

I et intervju med  VG  lørdag påberoper Enoksen seg retten til privatliv. Som stortingsrepresentant og fremstående politiker er man imidlertid alltid på jobb. Enoksen definerer privatliv som rett til å ha forhold utenfor ekteskapet. Spørsmålet er hva velgernes dom vil bli. Det begynner å bli mange slike saker på toppnivå, der politikere gripes i det som i gamle dager ble kalt hor. Før hadde det konsekvenser, men nå mener politikerne de har rett til det.

Mediene kaller jenta for ung kvinne. En 18-åring er fortsatt jente. Derfor er det man senere i livet forstår at det man var med på, var noe som man ikke forsto følgen av. Det er voksne som skal vite det. Nå krever voksne retten til å forsyne seg.

– Jeg har båret på dette i så mange år og skammet meg sånn. Det er ikke riktig at jeg skal bære på det, når han brukte makta si og sin posisjon til å få det han ville. Det skulle han ikke gjort, og jeg skulle ønske han tok ansvar, sier kvinnen til VG.

Ballen begynte å rulle med en annen varslingssak, men den lå tyve år tilbake i tid. Vedum sa han fortsatt hadde tillit til statsråden.

– Jeg ville tatt ham inn i regjeringen og har ham i regjeringen fordi jeg har høy tillit til ham, sa Vedum på spørsmål om han ville ha gitt Enoksen en statsrådspost om han visste om varslingssaken.

De varslene dreier seg om to hendelser fra henholdsvis 2000 og 2001 da Enoksen var Sp-leder.

Enoksen var leder i Senterpartiet fra 1999 til 2003. Han har vært stortingsrepresentant fra 1993 til 2005. I tillegg var Enoksen kommunalminister fra 1999 til 2000, olje- og energiminister fra 2005 til 2007 og nå sist forsvarsminister siden i fjor høst.

Støre-regjeringen setter rekord i skandaler på kort tid. Først var det Hadia som trakk seg som arbeidsminister etter at presset med pendlersaken ble for stort.

Hennes fall var mye større enn Enoksens. Enoksen var på fallrepet. Hadia var på vei opp. Dét var et større tap for Arbeiderpartiet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.