Hadia Tajik går av som arbeids- og inkluderingsminister i kjølvannet av pendlerboligsaken, men fortsetter som Ap-nestleder.

Tajik informerte på en pressekonferanse onsdag at hun selv har bedt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om å få gå av.

– Jeg er lei meg for at det jeg har gjort feil, har skuffet mange. Det ber jeg om tilgivelse for. Jeg beklager at jeg ikke håndterte dette bedre før. Det er min feil, sier Tajik.

Hun påpeker at den øverste sjefen i arbeidsdepartementet er avhengig av tillit.

– Det er mange andre som kan være arbeidsminister. Det er Arbeiderpartiets politikk som er det viktigste, sier Tajik.

Pendlerbolig-sak

VG avslørte sist søndag hvordan Ap-nestleder og arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Tajik har i ettertid vært tydelig på at hun var pendler og hadde krav på skattefri pendlerbolig. Hun har opplyst at hun hadde utgifter til barndomshjemmet i Rogaland.

Flere politikere har krevd at Tajik redegjør grundigere for saken. Frp-leder Sylvi Listhaug har blant annet sendt henne 20 spørsmål som hun vil ha svar på.

Tajik har tatt selvkritikk og sagt at hun hadde «fullstendig feilvurdert» saken. Hun har også sagt at hun skal betale tilbake den eventuelle skattefordelen hun har fått.

Avviser lovbrudd

Tajik sa hun tok dette valget fordi pendlerboligsaken fra 2006–2010 hadde begynt å overskygge det viktige arbeidet hun mener regjeringen og Arbeids- og inkluderingsdepartementet gjør.

– Nettopp fordi det arbeidet er så avgjørende, vil jeg ikke tillate at feil som jeg begikk for 15 år siden skal stå i veien for dette arbeidet eller det arbeidet regjeringen gjør som sådan, sa Tajik.

Hun tror ikke hun har brutt loven i forbindelse med pendlerbolig-saken.

– Nei, det tror jeg ikke, svarte Tajik på spørsmål om hun har brutt loven, mens hun svarte kontant nei på spørsmålet om kontraktsforfalskning.

– Alt jeg har gjort har jeg gjort med de beste intensjoner, men jeg har håndtert det for dårlig og det må jeg ta ansvaret for, sier Tajik.

– Riktig å gå av

Rødts Mimir Kristjansson mener det er riktig av Tajik å gå av. Det er nettopp det at Tajik er arbeidsminister med ansvar for Nav, som håndterer strenge regelverk, som gjør at saken er blitt ekstra alvorlig, sier Kristjansson til TV 2.

– Dette er del av en mye større ukultur og det er avgjørende at vi får ryddet opp i det. Problemet i denne saken er egentlig ikke det Hadia Tajik gjorde som 23 år gammel rådgiver, men det hun har gjort som statsråd ved å bortforklare og tåkelegge, sier Kristjansson.

Fellesforbund-leder Jørn Eggum, en av de tre LO-toppene som mandag gikk ut i VG og kritiserte Tajik, sier han har respekt for avgjørelsen hennes om å gå av. Han sier denne og flere andre saker må utløse en kraftfull opprydding.

– Vi har fra LO og Fellesforbundets side reagert på denne saken på grunn av alvoret i saken. For oss var det avgjørende at ikke sentrale spørsmål ble hengende i luften, og vi ønsket derfor en grundigere redegjørelse, sier han til VG.

Motivert for å fortsette

Tajik sier hun hadde en god samtale med Støre i forkant av pressekonferansen. Hun utelukker foreløpig ikke at hun kan komme tilbake til regjeringen.

– Det er statsministeren som til syvende og sist setter sammen regjeringen, sa hun på spørsmål om hun var aktuell for en ny statsrådspost.

Hun understreket at hun er motivert til å fortsette i alle roller partiet måtte ønske å gi henne.

– Jeg er veldig motivert for å stå på og fortsatt være en del av Aps lag, på Stortinget, som nestleder og som representant for Rogaland, sa Tajik.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har varslet en pressekonferanse klokken 17 onsdag.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.