Ap’s nestleder Hadia Tajik anslår at hun bidro med «noen tusenlapper i måneden» til foreldrene i perioden da hun fikk skattefri pendlerbolig. FrPs nestor Carl I. Hagen har nå sendt 20 spørsmål vedrørende Tajiks sak til Stortingets kontrollkomité.

Spørsmålene er de samme som FrP-leder Sylvi Listhaug tirsdag formiddag sendte til Tajik, men partiet lufter nå altså muligheten for at spørsmålene også stilles av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Tajik har vært under press for å gi flere svar etter at VG nylig avslørte hvordan hun i 2006 fikk skattefri pendlerbolig etter å ha levert inn en leiekontrakt som hun aldri benyttet seg av. (NTB)

Hagen mener saken reiser konstitusjonelle spørsmål:

– Vi må se nøye på det som dreier seg om hennes konstitusjonelle rolle, sier Hagen.

Han mener politiske rådgivere havner i en gråsone, siden lovverket ble utarbeidet på en tid da det ikke fantes statssekretærer eller politiske rådgivere i regjeringsapparatet.

Når det gjelder selve pendlerboligsaken, synes Hagen at et sentralt spørsmål er hvorvidt Tajik kan dokumentere at hun betalte penger til foreldrene for å bo hjemme hos dem. (NTB)

Hadia Tajik har tirsdag gitt nye uttalelser til VG:

– Jeg er veldig lei meg for at jeg har skuffet folk fordi jeg er veldig opptatt av å være skikkelig og redelig, sier Tajik til VG.

I intervjuet gir Tajik svar på flere spørsmål om omstendighetene rundt at hun i 2006 fikk skattefri pendlerbolig etter å ha levert inn en leiekontrakt som hun aldri benyttet seg av:

– Mitt beste anslag er at det er snakk om noen tusenlapper i måneden, og at det i perioder har vært mer enn dette og i perioder mindre enn dette. Det dreier seg om løpende utgifter og utstyr til hjemmet, sier Tajik til VG.

Vil tilbakebetale nesten 200.000 kroner

Tajik sier at hun har snakket med foreldrene og at de husker det samme som henne. Ap-nestlederen forteller at hun har ringt banken sin, og at hun der ikke kan få opplysninger om bankkontooverføringer så langt tilbake i tid. 

Hun har tidligere varslet at hun vil tilbakebetale skatt som hun har fått fritak for i denne perioden, og er kommet frem til at hun vil betale 199.408 kroner.

– Det er summen fordelsbeskatningen av pendlerboligen ville utgjort, sier Tajik til VG. (NTB)

Spørsmål fra flere politikere

Tirsdag ba flere politikere Tajik om å redegjøre grundigere om saken.

Carl I. Hagen og FrPs leder Sylvi Listhaug sendte tirsdag formiddag tyve spørsmål til Tajik, men utelukker ikke at spørsmålene også må stilles av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Venstres Alfred Bjørlo har også sendt et skriftlig spørsmål til Tajik gjennom Stortinget hvor han trekker paralleller til de krav som stilles til Nav-klienter dersom de mangler dokumentasjon.

Rødts Mímir Kristjánsson har også sendt et skriftlig spørsmål hvor han ber Tajik om anslag på hvor store boutgiftene hos foreldrene var, noe hun nå altså har svart VG om. (NTB)

Overfor VG anslår Tajik at hun betalte «noen tusenlapper» i måneden.

– Det virker veldig løst, uten at jeg skal forskuttere noe i behandlingen av denne saken. (NTB)

Les også:

Tause eliter verner Tajik

Hadia Tajik snek seg ut bakveien etter sentralstyremøtet i Ap

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.