Jonas Gahr Støre uttrykker skuffelse over at Odd Roger Enoksen ikke la kortene på bordet under intervjurunden før utnevnelsen. Da stilles inngående spørsmål for å unngå en situasjon à la den som nå er oppstått. Men Enoksen ga ingen indikasjoner på at han hadde noen saker fra fortiden som kunne dukke opp.

Da må regjeringssjefen stole på vedkommende. Det samme gjorde Vedum. Vi snakker tross alt om en tidligere leder av Senterpartiet.

Da Hilde Lengalis to episoder med Enoksen dukket opp for en uke siden, kom det uventet på både Støre og Vedum. Men de fremsto ikke som så alvorlige at det var grunn til å reagere tyve år senere.

Likevel begikk Enoksen utrolig nok et nytt tillitsbrudd: Han fortalte ikke at han hadde en mer alvorlig sak mot seg som lå bare 17 år tilbake: Forholdet til en 18-årig jente på besøk på Stortinget.

Det sier nå både Støre og Vedum er nærmest utilgivelig.

Vedum sier at både partiet og Statsministerens kontor stilte spørsmål til Enoksen for å følge opp dette.

– Det var helt nytt for meg og oss, og det ble stilt spørsmål til Enoksen. Det var ingenting i den dialogen som tydet på at en sånn type sak skulle dukke opp, sier Vedum.

– Hva tenker du om at han ikke nevnte noe om dette da dere snakket om dette sist?

– Jeg har ikke noe behov for å gå inn og gradere det. Statsministerens kontor stilte spørsmål, og vi stilte spørsmål. Dette kom ikke fram. Nå er det framme. Da er det ikke forenlig med å fortsette som statsråd, sier Vedum. (NTB)

Støre er enda mer direkte på det følelsesmessige sviket.

– Det er inngående samtaler med aktuelle statsråder før de blir utnevnt. Det blir stilt spørsmål om forhold som kan påvirke om du er egnet som statsråd. Til bunn for de samtalene må det være en forutsetning at folk forteller sannheten og deler forhold som det er viktig for oss å vite, sier Støre.

Statsministeren gjorde det klart at han mener Enoksen burde ha varslet Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om denne saken. På spørsmål om Enoksen da ikke ville ha fått jobben som forsvarsminister, bekreftet Støre det.

– Ja, jeg mener det, sier Støre. (NTB)

Hele prosessen bygger på tillit til at kandidaten svarer ærlig, sier Støre. Det har ikke Enoksen gjort.

Statsministeren gjentok flere ganger at uansett hvor grundige spørsmålene er, vil man være avhengig av at personen som blir gransket, gir ærlige og utfyllende svar.

– Jeg opplever at spørsmålene vi stiller, er veldig tydelige, men de må bygge på at de som blir spurt, gir utfyllende, oppriktige og ærlige svar. Det har ikke skjedd i denne saken, slår Støre fast. (NTB)

Over Enoksens sorti fra regjeringen vil det stå en skampæl. Han kompromitterte ikke bare seg selv og sitt parti, men skadet også regjeringen han var en del av.

Så er det en fjerdepart som ikke er nevnt. Enoksen har sagt at det var en utroskapssak. Han var gift da han som 50-åring innledet et forhold til en 18-åring. Han mente han hadde rett til privatliv. Det er kanskje ikke kona enig i.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.