LO-toppene Peggy Hessen Følsvik, Mette Nord og Jørn Eggum krever svar fra Hadia Tajik i pendlerboligsaken. Det er nødvendig «for å gjenopprette tilliten», sier de.

Det er ikke urimelig å tolke dette som at LO-toppene har mistet tilliten til arbeids- og inkluderingsminister Tajik (Ap). Ellers ville det vel ikke vært noe behov for å gjenoppbygge tilliten.

Det er alvorlig når sentralstyremedlemmer i Ap kommer med kritikk mot Ap-nestleder Tajik for pendlerboligsaken hun er involvert i.

LOs tre fremste tillitsvalgte, som i kraft av sine lederposisjoner i LO også er valgt inn i Aps sentralstyre, velger i dag å ta bladet fra munnen.

Ap-nestlederens pendlerboligsak er tema under Ap-ledelsens sentralstyremøte i dag kl. 13.

Dette kan være alvorlig for Tajik, som allerede har fått kritikk fra andre innenfor Ap. Selv sier hun at hun ikke har noe å skjule, men hun har ingen øvrige kommentarer.

Det siste Støre trenger nå: Ap-veteran ber Hadia Tajik trekke seg

Men LO-lederen er tydelig på at de krever svar.

– Jeg opplever at en god del spørsmål fortsatt er ubesvarte. Nå er det viktig at alle fakta kommer på bordet i denne saken, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Leder Mette Nord i Fagforbundet og Jørn Eggum, som leder Fellesforbundet, uttrykker seg i samme bane.

– For oss er det viktig med tydelige svar. Det er ingen tvil om at hun urettmessig skaffet seg en skattefordel på feil grunnlag i 2006, noe som er tydeliggjort gjennom at hun nå skal betale tilbake, sier Nord til VG.

– Nå må vi først ha alle kortene på bordet. Det vil være utfordrende å være ansvarlig for NAV-saker og kompliserte arbeidslivsspørsmål dersom ikke tilliten gjenopprettes, sier Eggum.

Eggum krever dokumentasjon på at Tajik hadde reelle utgifter. Samtidig understreker han at dette ikke dreier seg om politikken Tajik har ført, som han er fornøyd med.

Eggum sier til VG at mange av hans medlemmer reagerer på avsløringene rundt Tajiks pendlerbolig.

– Jeg har fått en rekke henvendelser fra medlemmer som lurer på hva som foregår. Det blir uttrykt en voldsom skuffelse, og jeg føler også på det.

– I sektorer der mitt forbund organiserer, har vi arbeidsgivere som har trikset med skjemaer for å sikre seg arbeidskraft med lav lønn. Skaffet seg en fordel, om du kan si det sånn. Slik kan vi ikke ha det, og det er dette folk sammenligner med.

Pendlerboligene: LO-ledelsen ut mot Tajik 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.