Senatet i Frankrike holder til i Palais du Luxembourg i Paris. Foto: Xeph / Wikimedia Commons.

Det franske Senatet stemte nylig for å endre et lovforslag som forbyr bruk av «iøynefallende religiøse symboler» om man ønsker å delta i arrangementer og konkurranser organisert av idrettsforbund.

Teksten i endringsforslaget tar eksplisitt sikte på å forby «bruk av hijab i idrettskonkurranser», og den begrunner dette også med at hijab kan sette sikkerheten til idrettsutøvere i fare når de er i aktivitet. De franske senatorene understreket videre at alle borgere står fritt til å utøve sin religion, men insisterte på at alle skulle avstå fra å fremføre forskjeller.

«I dag er det juridisk usikkerhet om bruken av religiøse symboler, og det er nødvendig for staten å definere reglene klart», heter det i endringsforslaget som ble stemt fram av senatorene. «Hvis bruk av hijab ikke er eksplisitt forbudt, kan vi se fremveksten av idrettsklubber som fremmer visse religiøse tegn.»

Les Republicains (LR) fremmet forslaget, som ble vedtatt med 160 mot 143 stemmer. Forslaget blir nå gjenstand for forhandlinger mellom representanter fra Senatet og Nasjonalforsamlingen, de to kamrene som utgjør Frankrikes parlament. Endringer i teksten kan derfor fortsatt forekomme.

Det franske fotballforbundet forbyr allerede kvinner å bruke hijab i offisielle kamper, så vel som i konkurranser som forbundet arrangerer. Det er uklart om et eventuelt hijabforbud vil bli implementert under OL i Paris i 2024.

Tirsdagens avstemning kom ett år etter at lovgivere iNasjonalforsamlingen godkjente et lovforslag om å styrke tilsynet med moskeer, skoler og idrettsklubber i et forsøk på å beskytte Frankrike mot ekstremister og fremme respekt for franske verdier.

Arab News

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.