Christina Pletten er kommentator i Aftenposten, og har skrevet om hvor farlig det er for USA og resten av verden at USA trues av kuppforsøk fra Trump-tilhengere.

Anledningen er selvsagt at det i morgen er ett år siden «stormingen av Capitol». Dette var en varsel om fare, mener Pletten.

Hva med de to millionene som ikke behøvde å storme grensen i løpet av Biden’s første år som president? For grensene ble jo åpnet på vidt gap.

Pletten stiller spørsmålet:

Hva skjer med verdens sterkeste militærmakt om USAs demokrati kollapser?

Nok en gang sidestilles demokrati med sosialdemokrati. Et konservativt flertall er per definisjon udemokratisk, fordi klimahysteri, sosiale overføringer og en ruinert økonomi og åpne grenser tydeligvis er nødvendig for å kalle seg et demokrati.

Hun lar seg bekymre av noen pensjonerte generaler, som skrev en artikkel i Washington Post før jul. De bekymrer seg over at et kupp kan bli vellykket neste gang, i 2024.

As we approach the first anniversary of the deadly insurrection at the U.S. Capitol, we — all of us former senior military officials — are increasingly concerned about the aftermath of the 2024 presidential election and the potential for lethal chaos inside our military, which would put all Americans at severe risk.

In short: We are chilled to our bones at the thought of a coup succeeding next time.

Det er nesten utrolig at 6. januar fremstilles som et forsøk på statskupp. Mediene snakker om fem døde, men den eneste som faktisk døde under den såkalte stormingen av Capitol var en Trump-tilhenger som ble skutt og drept av en sikkerhetsvakt som ikke er straffeforfulgt.

Generalene peker på at det allerede finnes tegn til splittelse innad i militæret. De frykter at deler av forsvaret kan nekte å anerkjenne en valgt president som «commander-in-chief», dersom de tror at valget ble «stjålet».

Soldater er som regel nokså trofaste. Men etter fadesen i Afghanistan, hvor tretten amerikanske soldater mistet livet i en hendelse som burde og kunne vært forhindret, så mister soldatene tillit til sine ledere.

Behandlingen av Navy SEALs er et annet eksempel. Man truer altså sine fremste militære helter med personlig ruin hvis de ikke følger pålegg om å vaksinere seg.

Navy SEALs saksøker Pentagon på grunn av vaksinetvang

Pletten beskriver forsvarssjef Milley’s nesten forræderiske telefonsamtaler med Kina som noe heltemodig. En forsvarssjef som bryter presidentens ordre og vilje, der har du en kuppmaker. En ekte general verdt sitt salt hadde tatt problemet opp med presidenten, og avgått hvis han var misfornøyd med situasjonen.

Men Milley er jo mest opptatt av «white rage» og kritisk raseteori. Militær strategi og geopolitikk er uinteressant for woke-generalene. Det kan de transseksuelle soldatene ta seg av.

Ti tidligere forsvarsministre skrev et brev i The Washington Post tre dager før stormingen av Kongressen. De to ministrene Trump selv hadde utnevnt, Jim Mattis og Mark Esper, var med.

«Forsøk på å involvere militære styrker i å løse konflikter om valget vil føre oss inn i et farlig, lovløst og grunnlovsstridig landskap», står det i brevet.

Det var ikke Trump som fylte Washington D.C. med soldater, det var hans etterfølger Biden. Det var Demokratene som støttet pøbelen fra BLM som raserte byene i USA. Trump tilbød hjelp fra Nasjonalgarden, for å beskytte uskyldige sivile. Demokratiske guvernører og borgermestere ville heller «defund the police».

Trump var ingen krigspresident, tvert imot.

Så er det valgfusket. Et flertall av republikanere støtter Donald Trumps påstander om at valget var stjålet, sier Pletten. Vel: Hva skjedde i 2016? Hva med disse falske påstandene om Russia-gate?

Jeg vet ikke sikkert om det foregikk valgfusk, men indisiene er nokså mange. Og det hersker ingen tvil om at Big Tech påvirket valget til fordel for Demokratene, eller at valgsystemet åpner for mulig juks, særlig disse poststemmene og mangel på krav om sikker identifisering.

Alt er lov for venstresiden. Høyresiden blir fremstilt som udemokratiske tyranner hvis de forsøker seg på noe lignende. Politikk er et skittent spill. Men hvem er de verste? Stadig flere amerikanere innser at Biden-regimet er en katastrofe for landet, derfor synker tilliten mot bunn.

En ny måling viser at 40 prosent av republikanere og uavhengige mener det er berettiget å bruke vold mot staten i enkelte tilfeller.

Det burde ikke sjokkere Pletten. Har hun hørt om John Locke? Har hun lest konstitusjonen? Kjenner hun til begrepet samfunnskontrakt? Selvsagt er det berettiget å bruke vold mot staten, hvis staten utvikler seg til et tyranni. Dette er barneskirenn for alle med den minste kunnskap om historie eller filosofi.

Egentlig er 40 prosent en skuffende lav andel, den burde vært på nærmere 100 prosent. Slik blir det gjerne når folket underkaster seg og har hatt det for godt, for lenge.

Heldigvis er landets institusjoner fortsatt sterke. Militære ledere har stått frem som årvåkne og ansvarsbevisste. Forhåpentligvis er dette nok til å holde demokratiet sammen også ved fremtidige stresstester.

Skal man le eller gråte? Hvilke institusjoner snakker hun om? Universitetene har forfalt i cancel culture og latterlige studenter som skriker etter trygge soner hvis noen uttrykker en mening de ikke er enige i.

Militæret ledes av ubrukelige generaler som ikke kan noe om krig, men er desto mer indoktrinert i politisk korrekthet. Pletten bruker ordet «årvåkne» om disse generalene. Hun kunne like gjerne skrevet woke.

Da er det å håpe at USAs allierte, inkludert norske myndigheter, tar tydeligere avstand fra forsøk på å kuppe valg. For en slik situasjon er ikke bare en trussel mot USA, men en fare for hele verden.

Pletten skjønner ikke at USAs allierte er avhengig av USA, ikke vice versa. USA har sørget for late og bortskjemte europeeres sikkerhet siden 1945. Som takk får de forakt og avsky tilbake.

I Norge har vi regjeringer som ikke klarer å bygge ut helsevesenets kapasitet etter snart to år med en såkalt helsekrise. De klarer ikke å forvalte vår energitilgang, som våre forfedre har bygget og betalt for mange ganger.

Det er ingen kontroll over våre grenser, arbeiderklassens økonomi er under press på grunn av bistand, innvandring, statlig sløsing, svindel og klimahysteri, og et uhørt stort antall jobber for en stat som gjør mer skade enn godt. Vi «vanlige folk» betaler for festen, men får ikke delta.

Men Pletten får være med på festen, siden hun følger narrativet og er lojal til makten. Dessuten har hun sikkert mye fritid, siden hun stort sett skriver omtrent en kommentar i uken.

USA kan bli et farlig land

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.