Demonstrantene kom seg inn ved å klatre opp veggen opp til balkongen i 2. etg. Washington 6. januar. Foto: Jose Luis Magano/AP/NTB

NRKs morgensending var fylt av Trump og stormingen av Capitol Hill. Det hele rullet som fra et script alle forholdt seg til og var enige om. Det åpner med utenriksreporter Øystein Heggen som sier at Trump oppfordret sine tilhengere til å storme Kongressen. Studio spiller klippet der Trump sier: -Vi gir oss ikke. Vi kommer aldri til å gi oss.

Dette skal NRK ha oss til å tro var en ordre om å sette seg i bevegelse og storme Kongressen. NRK glemmer eller velger bevisst bort alle forbehold: I den samme talen har Trump stått og bedt visepresident Mike Pence om å do the right thing. Han har 11 senatorer og 140 medlemmer av Representantenes hus som taler hans sak. Hvorfor skulle han ødelegge deres arbeid ved å storme Kongressen?

Men denne intensjonaliteten er viktig for å etablere skyld og ansvar.

Eirik Løkke var Civita sier at Trump lever i ko-ko-land og sprer konspirasjonsteorier om at valget ble stjålet fra ham. Jeg har ennå til gode å høre at NRK eller norske medier seriøst tar for seg den enorme dokumentasjonen som foreligger om valgsvindel på alle nivåer. De har kun stemplet dem som «udokumenterte» og det er det.

At de dermed stiller seg på CNN, MSNBC, New York Times og Washington Posts side forblir ukommentert. USA er delt i to, men det interessante er skillet ikke går mellom Trump-republikanere og de andre. Tvert imot: Eirik Løkke beklaget at 75 prosent av Republikanerne mener at valget ble stjålet. Men han nevnte ikke at 31 prosent av uavhengige og sjokkerende 17 prosent av Demokrater også mener det samme. Til sammen 39 prosent av amerikanske velgere mener at valget ikke gikk riktig for seg.

Det tallet dveler ikke NRK ved eller norske politikere. Det utløser ingen spørsmål.

I stedet mente både Eirik Løkke og Aftenpostens USA-korrespondent Christina Pletten at Trump burde fjernes umiddelbart. Hun ville at regjeringen bruker det 25. grunnlovstillegget. Også Washington Post går inn for dette.

Så bevisstløs går det an å bli. Etter å ha sett en situasjon hvor flere hundre tusen trosser kulden for å forsvare republikken, og hvor noen tusen deretter stormer Capitol Hill, anbefaler Pletten at Trump fjernes med makt. Hvis man vil se blodsutgytelser så serverer man så spinnville forslag, to uker før Trump blir fratatt fire nye år.

Et slikt forslag føyer seg inn i rekken av ønsker om å føre Trump ut i tvangstrøye. Tidligere visejustisminister Rod Rosenstein, som var ansvarlig for at Bob Mueller og hans team gransket og terroriserte Trump og hans tilhengere i 22 måneder, foreslo overfor FBI og sine egne at man skulle begynne å bære avlyttingsutstyr i møter med presidenten, med tanke på å få ham erklært utilregnelig etter grunnlovstillegg 25..

Trump-hatet gjør at folk kobler ut sunn fornuft og det er skremmende.

En som mener at Trump er i mental ubalanse er FrPs Christian Tybring-Gjedde. Samme mann som benyttet sin rett som stortingsrepresentant til å foreslå Trump til Fredsprisen, mener nå at han er psykisk syk. Samme mann som selv ble i psykisk ubalanse av all hetsen fra norske medier, stiller seg nå på medienes side. Det gjorde han allerede lørdag etter valget da han til Dagbladet sa at Trump truet demokratiet med sine påstander om valgsvindel.

Det norske politiske miljøet og mediene har lagt på røret Det var det morgensendingen i NRK ble brukt til: En felles andakt hvor man ble samlet om å fordømme Trump.

Alt blir skåret til for å passe inn i skjema: Det har vært merkelig stilt fra lederne i Midtøsten kunne NRKs nye Midtøsten Yola Wolasmal fortelle. Han hadde forklaringen klar: Trump hadde gitt de autoritære lederne carte blanche, de har kunnet gjøre som de ville, derfor fordømmer de ham ikke.

NRKs korrespondent legger grunnlaget for  en ny politikk: Kanskje en gjenopptakelse av atomavtalen med Iran. Ved å fordømme Trump og gi han et ettermæle som en som ødela verden, kan establishment bygge opp seg selv og legitimere en ny politikk.

Trump kommer til å være nyttig lenge.

Men hva gjør man med alle hans tilhengere? Eirik Løkke var opptatt av at man få ned andelen som tror på valgsvindel, men hadde ingen oppskrift på hvordan. Igjen og igjen kommer Trump-motstanderne tilbake til at folket må oppdras, men de har ingen positive virkemidler. Ingen argumenter. Implisitt er det sensur og undertrykkelse som gir seg som logiske svar.

Stormingen av Captol Hill kommer til å bli brukt også på denne siden av Atlanteren. EU-lederne sto i kø for å fordømme Trump. Tysklands utenriksminister Heiko Maas sa at den som oppfordrer til vold ikke kan bli overrasket over at det blir vold.

I Politisk kvarter var utenriksminister Ine Eriksen Søreide, Sylvi Listhaug, Jonas Gahr Støre samlet. At Listhaug stiller opp på noe hun vet hva blir, sier mye om at hun har skiftet kurs. FrP er med på fordømmelsen av det Den ansvarlige Familien kaller høyrepopulisme.

Det er bare små nyanser mellom dem. Makten skal forbli innen familien og den som truer deres posisjon har selv bedt om å bli satt på plass.

Utenriksminister Søreide gikk langt i å fordømme Trump fordi han i det hele tatt våger å stille spørsmål ved valget. Dermed underskriver Søreide som Norges utenriksminister at valget 3. november og 5. januar gikk riktig for seg. Dette er å la Norge ta stilling i det som omtales som en kald borgerkrig.

Søreide viste under innslaget at hun ikke har motforestillinger og mangler distanse. Programleder Bjørn Myklebust kunne presse henne på hvorfor hun ikke hadde tatt tydeligere avstand fra Trump tidligere når han serverete fake news/løgner.

Søreide forstår ikke hva hun har viklet seg inn i. Nå vil Demokratene i justiskomiteen i Representantenes hus ha erklært Trump mentalt syk fordi han fortsatt snakker om valgsvindel:

I brevet fra de 17 demokratene vises det til at selv under opprøret i Washington onsdag, fortsatte president Trump å hevde at valget blir stjålet fra ham.

– I videouttalelsen avslører president Trump at han ikke er mentalt frisk og fortsatt ikke klarer å ta inn over seg og akseptere tapet i 2020-valget. President Trump viser vilje til å oppildne til vold og sosial uro for å velte valget med makt, heter det i brevet. (NTB)

Når man blir erklært mentalt syik for å ville avsløre valgsvindel, er vi over i sovjetiske tilstander. Der ble psykiatrien brukt mot politiske dissidenter.

Men ingen alarmklokker ringer hos utenriksministeren eller Sylvi Listhaug.

De har skrudd av alarmen.

Kjøp Asle Tojes bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.