Trump kom med en advarsel til generalene på Labour Day, 7. september: – Soldatene elsker meg, men det vil det være synd å si at generalene gjør. De vet at med meg får de ikke ført så mange kriger, sa Trump. To dager senere kutter han kontigenten i Irak ned til 3.500 mann, en nærmest symbolsk styrke.

Men stikket til generalene var like mye en advarsel: Trump ville signalisere at han vet at de militære er de neste som konspirerer mot ham. Du hadde historien i the Atlantic om at han omtalte falne soldater som tapere. Samtidig skriver offiserer i et militært blad at de militære må forberede seg på at Trump ikke vil forlate embetet selv om han taper. De militære kan bli nødt for å fjerne ham.

USA har alltid kunnet stole på tette skott mellom politikk og militære. De militære blander seg ikke inn i politikken.

Nå blir selv ikke det prinsippet respektert.

USAs kulturkrig stikker dypere enn mange er klar over utenfor USA. En arbeider på verftene som bygger hangarskip fikk sparken for å ha en MAGA-cap på jobb. Han har hatt den på i fire år, men plutselig var det slutt. Woke-kulturen er utbredt i dypet av byråkratiet.

Forsvarsminister Mark Esper markerte avstand til Trump da han sa at han ikke så noen grunn til at de militære skulle settes inn mot aktivister som går amok i gatene. Presidenten har rett til å aktivere the Insurrection Act, dvs erklære at det pågår et opprør. Det gir presidenten rett til å mobilisere hæren. Men her sa forsvarsministeren offentlig at det ville han ikke være med på. Forsvarssjef Milley sa det samme. Begge beklaget at de hadde vært med på spaserturen fra Det hvite hus til St. Joseph-kirken i Lafayette-parken.

Det var det samme som å si at de sto på demonstrantenes side.

USA er kløyvd på midten og splittelsen går tvers gjennom staten.

Det er en nifs situasjon når militære begynner å fantasere om behovet for å sette inn militære for å fjerne presidenten.

De samme militære som synes presidenten overskrider sine fullmakter, er de samme som leker med tanken om at de må bære ham ut.

Dear General Milley:

As chairman of the Joint Chiefs of Staff, you are well aware of your duties in ordinary times: to serve as principal military advisor to the president of the United States, and to transmit the lawful orders of the president and Secretary of Defense to combatant commanders. In ordinary times, these duties are entirely consistent with your oath to “support and defend the Constitution of the United States against all enemies, foreign and domestic…”

We do not live in ordinary times. The president of the United States is actively subverting our electoral system, threatening to remain in office in defiance of our Constitution. In a few months’ time, you may have to choose between defying a lawless president or betraying your Constitutional oath. We write to assist you in thinking clearly about that choice. If Donald Trump refuses to leave office at the expiration of his constitutional term, the United States military must remove him by force, and you must give that order.

Adam Schiff har igjen begynt å snakke om russisk innblanding. Han påstår at Trumps folk, dvs Director of National Intelligence John Ratcliffe, manipulerer etterretningsrapporter om russisk innblanding og vil starte nye undersøkelser.

Demokratene har ikke bare startet et rullerende kupp, men en utmattelseskrig.

På den bakgrunn er det nærmest ufattelig hva Trump har fått til.

Michael Anton jobbet i Det nasjonale sikkerhetsråd de første 14 månedene av Trumps administrasjon. Han sier det er skremmende at Demokratene leker med kupptanker og kaller det «nutty», galemathias.

Bob Woodwards nye bok Rage ble forhåndsomtalt i dag. Washington Post, der Woodward er medredaktør, offentliggjorde flere samtaler med Trump, der Trump avslører at han fikk advarsler om at covid ville bli den største sikkerhetstrusselen i hans periode.  Likevel forsøkte Trump å roe stemningen med å si at det ville gå over.

Anti-Trump-journalistene, NRKs Anders Magnus er en av dem, forsøkte å mobilisere en voldsom indignasjon: Dette gikk ikke an. Nå fikk det være nok! Joe Biden meldte seg på: Presidenten er en løgner.

Men angrepene biter ikke. Trump behersker dette spillet. Han vet hva han kan si, hvor langt han kan gå. Han får maksimal oppmerksomhet. Avsløringene følger en kurve: Til å begynne med outrage/avskyreaksjoner, deretter frem og tilbake. Når det ikke kommer nye avsløringer går lufta ut av ballongen og det hele dør ut.

Publikum har hørt disse avsløringene i mer enn fire år. De kjenner lusa på gangen. De ble fortalt at Russia collusion kom til å vise at Trump var i lomma på Putin. Så var det Ukraina. Ingenting ble til noe. Det viste seg å være luft.

Resultatet er at folks skepsis har økt. De tror ikke på slike historier lenger. De er blitt kurert. I stedet er de opptatt av virkelige saker: som jobb, trygghet og lov og orden.

Her vinner Trump så det suser. Folk har størst tillit til ham på økonomi, for ikke å snakke om lov og orden.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.