Demonstranter fikk slippe helt opp til gjerdet utenfor Det hvite hus. Det var liten tvil om at de ville stormet Det hvis hus, hvis ikke Secret Service og militærpoliti hadde vært der. Trump var nærmest beleiret i sin egen embetsbolig og måtte på et tidspunkt tas ned i bunkeren under Det hvite hus. Men når Trump vil bevege seg utenfor og plassen må ryddes, er det han som er problemet? Bildet er tatt 2. juni. Foto: Jim Bourg/Reuters/Scanpix

Tidligere forsvarsminister Jim Mattis kritiserer Trump i skarpe ordelag i the Atlantic. Mattis sier Trump har gjort forfatningen til en parodi. Trump slo tilbake og minnet om at Obama sparket Mattis som leder av Central Command i 2013, fordi han var udugelig.

Av en eller annen grunn mente Mattis det var et brudd på forfatningen at politi og militærpoliti ryddet Lafayette-parken utenfor Det hvite hus slik at det ble et større område fritt for demonstranter og Trump kunne bevege seg ut.

“When I joined the military, some 50 years ago,” Mattis wrote, “I swore an oath to support and defend the Constitution. Never did I dream that troops taking that same oath would be ordered under any circumstance to violate the Constitutional rights of their fellow citizens—much less to provide a bizarre photo op for the elected commander-in-chief, with military leadership standing alongside.”

Politikere gjør symbolske handlinger. Trump ville gjerne markere at han sto i samme tradisjon som presidenten som har brukt St. Joseph-kirken siden begynnelsen av 1800-tallet og han holdt frem en Bibel. Men Mattis syntes dette også var kritikkverdig.

Mattis velger å angripe Trump for George Floyds død. Han mener at demonstrantene bare krever det som er USAs grunnprinsipp: «En lov som er lik for alle.» Men er det noen som er uenig i det? Rettsprosessen går sin gang. At det drøyde før politimannen George Chauvin ble arrestert er ikke Trumps ansvar, men delstatsmyndighetene som er Demokrater. Det vet Mattis godt.

“I have watched this week’s unfolding events, angry and appalled,” Mattis wrote to the outlet. “The words ‘Equal Justice Under Law’ are carved in the pediment of the United States Supreme Court. This is precisely what protesters are rightly demanding. It is a wholesome and unifying demand—one that all of us should be able to get behind. We must not be distracted by a small number of lawbreakers. The protests are defined by tens of thousands of people of conscience who are insisting that we live up to our values—our values as people and our values as a nation.”

Eller mener Mattis at Trump skulle sette seg ned og forhandle med Black Lives Matter? At han skulle gå ned på kne, slik politioffiseren i New York og andre steder har gjort? Ville det hjulpet?

Mattis sterkeste anklage er at Trump har splittet nasjonen som ingen annen president.

Mattis continued: “Donald Trump is the first president in my lifetime who does not try to unite the American people—does not even pretend to try. Instead, he tries to divide us. We are witnessing the consequences of three years of this deliberate effort. We are witnessing the consequences of three years without mature leadership. We can unite without him, drawing on the strengths inherent in our civil society. This will not be easy, as the past few days have shown, but we owe it to our fellow citizens; to past generations that bled to defend our promise; and to our children.”

Mattis opptrer her ikke som en general, men en politiker. Å si at Trump ikke en gang gidder late som han vil forene nasjonen er å slutte seg til presidentens fiender. Å si at han «forsøker å splitte oss», er å slutte seg til hans verste fiender.  Mattis gjentar det en tredje gang: At det som utfolder seg i gatene er et resultat av en bevisst handling for å splitte Amerika. All volden og plyndringen er m.a.o Trumps feil og ansvar.

Det er en anklage som svært mange amerikanere vil reagere på. De anser ikke Trump for å være ansvarlig for plyndringen. De har hørt mye moralsk patos gjennom åtte år med Obama. Målinger viste at rasemotsetningene var større da Obama forlot embetet enn da han tiltrådte. En av grunnene var at Obama gang på gang intervenerte på voldsmannens side og sa ved en anledning «det kunne vært meg».

Mattis kritiserer også etterfølgeren Mark Esper for å si at guvernørene må sørge for å ha dominans på slagmarken, dvs i gatebildet. Dette synes Mattis er helt forkastelig. Det er en falsk motsetning å late som om de militære må settes inn mot det sivile samfunn, sier Mattis.

Men det er ikke mye «civil» over hordene som har plyndret Manhatten.

«We must reject any thinking of our cities as a ‘battlespace’ that our uniformed military is called upon to ‘dominate,'» Mattis wrote. «At home, we should use our military only when requested to do so, on very rare occasions, by state governors. Militarizing our response, as we witnessed in Washington, D.C., sets up a conflict—a false conflict—between the military and civilian society. It erodes the moral ground that ensures a trusted bond between men and women in uniform and the society they are sworn to protect, and of which they themselves are a part. Keeping public order rests with civilian state and local leaders who best understand their communities and are answerable to them.»

Når ordføreren nekter å sette inn nasjonalgarden og guvernøren sier han gjerne skulle overkjørt ham, som i New York, oppstår et maktvakuum.

Det er ingen «på broen». Den moralske høyden lar seg ikke gjenerobre med ord.

I slike situasjoner må de ansvarlige handle ellers vil de skyves til side av begivenhetene. Det var justisminister William Barr personlig som ba om at Lafayette-parken ble ryddet. Er det virkelig den som gjenoppretter lov og orden som er problemet?

Bill Barr, the attorney general, has been involved in decisions related to dealing with protesters, including sending riot teams to cities. He was spotted in Lafayette Square on Monday observing the protests outside the White House before officials cleared the area ahead of President Trump venturing out to observe the site. Administration officials said Barr himself made the decision to extend the security perimeter around the park because of the protests.

Hvordan har det gått med mannskapet som har bevoktet USAs maktsentrum – Det hvite hus? Det hører vi også lite om. Det ville fortelle at demonstrantene utenfor ikke er så fredelige som mediene gjør dem til.

In Washington, D.C., There have also been «significant injuries» to several federal law enforcement officers since the weekend, including over 50 Park Police officers and more than 30 Secret Service agents, according to federal law enforcement officials. Most of these officers and agents were struck in the head with projectiles, including rocks and bricks, several have been hospitalized.

Feds investigating whether criminal actors exerting ‘command and control’ over unrest as bricks thrown at cops
Trump fires back after Mattis condemns his ‘mockery’ of Constitution: ‘Glad he is gone

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.